Dojave o bombi stigle u sudove i policijske uprave diljem Hrvatske

Policija ispred sudova u Zagrebu zbog dojava o bombi Davor Pongračić/Vesna Pandžić/Cropix/ Policija ispred sudova u Zagrebu zbog dojava o bombi

Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle u sudove diljem Hrvatske.

 Dojave su stigle u čak 18 od 20 policijskih Uprava diljem zemlje

12:10 - Sudovi koji su zaprimili anonimne dojave su: Vrhovni sud RH, Županijski sud u Zagrebu, Županijski sud u Dubrovniku, Županijski sud u Karlovcu, Županijski sud u Zadru, Županijski sud u Vukovaru, Županijski sud u Puli, Županijski sud u Varaždinu, Županijski sud u Velikoj Gorici, Županijski sud u Sisku, Županijski sud u Splitu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Općinski kazneni sud u Zagrebu, Općinski prekršajni sudu u Zagrebu te Općinski sud u Splitu, izvijestila je policija.

11:57 - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su dojave zaprimljene za otprilike deset pravosudnih tijela.

- Obaviještena je policija, evakuirani su zaposlenici, službenici i pravosudni dužnosnici, rekao je Malenica za HRT.

- Teško mi je komentirati o čemu se ovdje radi, je li riječ o lažnoj ili stvarnoj bombi. Prepustio bih policiji da izvrši pretrage, rekao je ministar.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao:

- Već neko vrijeme Hrvatska je izložena teroru osoba koje šalju lažne dojave o bombama, čime pokušavaju širiti strah i paniku. Na żalost, i danas smo ponovno izloženi dojavi o postavljenim bombama u većem broju pravosudnih institucija. Dojave izgleda koincidiraju sa sastankom s ukrajinskom delegacijom na Vrhovnom sudu u Zagrebu. iako se nadamo da su dojave lažne očekujem promptnu istragu nadležnih tijela, otkrivanje počinitelja, radi li se o pojedincima ili grupi i njihovo strogo kažnjavanje, jer se ovom maltretiranju ljudi i širenju straha mora stati na kraj!
11:49 - Zbog dojave o bombama evakuirana su i dva trgovačka centra u Zagrebu, Arena Centar i Avenue Mall.

11:47 - Posijana panika, prema posljednjem priopćenju MUP-a, na kraju nije zaobišla ni (pre)ostale dvije policije Uprave. Dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima pravosudnih tijela zaprimile su i Krapinsko-zagorska te Požeško-slavonska policijska Uprava.

11:31 - U čak 18 od 20 policijskih Uprava diljem zemlje jutros su stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Iz MUP-a kažu "da je u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području ‘navodno postavljene eksplozivne naprave‘".

- Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici. Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana - kažu iz MUP-a.

Ujedno podsjećaju građane da na "samozaštitno ponašanje te pozivaju sve da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192."

11:29 - Iz PU zagrebačke kažu kako na lokaciji u Šenoinoj u Zagrebu koju su temeljito "pročešljali" djelatnici Protueksplozijskog odjela, nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.

11:22 - Šteta pričinjena pravosudnom aparatu zbog niza prekinutih sudskih rasprava kao i onih koje su trebale biti održane u prijepodnevnim satima, a nakon vremena dojave o bombama, je velika. Osim klasičnih troškova članova sudskih vijeća, tu su troškovi branitelja okrivljenih te opunomoćenika oštećenih, razna dovođenja pritvorenika i zatvorenika iz penalnih ustanova iz različitih kaznionica, kao i dolasci svjedoka na rasprave koji imaju pravo nadoknade troškova pristupa ročištima.

Sudeći prema svemu, zbog današnje najvjerojatnije "neslane šale" nepoznatog dizača panike, šteta bi se mogla mjeriti u stotinama tisuća kuna.

11:15 - Kako nam javlja naša reporterka iz Istre, i tamo su evakuirani sudovi.

Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros u sudove diljem zemlje, od Zagreba do Splita.

Inicijalno nam je stigla informacija da je mail s dojavom o bombi stigao i u Vladu Republike Hrvatske, no iz Banskih dvora su nam poručili da takav mail nije primljen.

"Objekti Vlade su sigurni i nije planirana nikakva evakuacija, provjeravamo o čemu je riječ s obzirom na niz dojava koje su stigle na sudove", kažu nam iz Vlade.

Poruka odaslana jutros s maila RESSISTANCE na niz adresa je prijeteća, napisana bez točke i zareza i u njoj se pošiljatelj čak i zahvaljuje primateljima.

"U sudu je postavljena bomba. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zgradu. Ne treba nam smrt. Cilj. Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja."

Nije za isključiti da ju je pošiljatelj pisao pomoću Google prevoditelja.

 
index Instagram400x230 youtube