Traže kraće radno vrijeme državnih tvrtki: Bit će isti rezultat, a poboljšalo bi se zdravlje nacije

Savez samostalnih sindikata Beograda predložio je srbijanskoj vladi da u svim državnim tvrtkama uvede skraćeno radno vrijeme.

U dokumentu koji je upućen i na adresu beogradskog gradonačelnika Aleksandra Šapića, sindikati predlažu da i privatni poslodavci skrate svoje radno vrijeme za najviše dva sata, ali bez umanjenja mjesečne plaće, piše portal 021.rs.

Sindikat smatra da bi skraćivanje radnog vremena doprinijelo znatnoj uštedi u poslovanju, dok bi s druge strane utjecalo na povećanje produktivnosti radnika, što bi povećalo učinak, a rezultati bi ostali isti ili bi se povećali.

- Smanjili bi se troškovi rada i amortizacija opreme. Raspustio bi se pritisak i stres na sve zaposlenike, posebice u kriznim vremenima. Poboljšalo bi se zdravlje nacije i smanjila bi se bolovanja vezana uz rad, što bi se odrazilo i na uštedu novca. Smanjio bi se i broj ozljeda na radu jer je zbog manjeg umora koncentracija radnika veća, a posredno bi se povećale i vrijednosti radnih sati radnika jer bi ukupna mjesečna plaća ostala nepromijenjena. Također bi se smanjilo dnevno i tjedno radno vrijeme - stoji između ostalog u sindikalnom zahtjevu.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 08 Studeni 2022 09:50
 
index Instagram400x230 youtube