Zavičaj je uvijek u srcu, ma gdje Hercegovac bio

Slavonska udruga Hercegovaca promiče tradiciju svoga zavičaja.

Trebalo je nekoliko dana da se slegnu dojmovi, jer organizirati i na kraju realizirati "Slavonsko-hercegovačko silo" za članove Slavonske udruga Hercegovaca uvijek je više od tehničkih pitanja, događaj je to u kojemu prevladavaju emocije, posebice nakon dvije godine stanke u okupljanju izazvane koronavirusom.

Predsjednik SUH-a Srećko Tomas, ističe kako je "Silu" u dvorani Kristal nazočilo više od 300 gostiju. Bio je to susret Hercegovaca iz Hercegovine, onih doseljenih u Slavoniju, Srijem i Baranju, ali i svih njihovih prijatelja.

Okupljanje je dobilo i svojevrsnu službenu dimenziju, nazočne su pozdravili i Igor Pandžić, izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka koji je podsjetio da su gradovi Osijek i Mostar u svibnju, u mostarskoj gradskoj vijećnici, potpisali sporazum o prijateljstvu i suradnji. Nazočnima se obratio i Mato Lukić uime župana Ivana Anušića, koji je ovom prigodom naglasio da Osječko-baranjska županija ustrajno daje različite oblike podrške svim Hrvatima izbjeglim iz republika bivše Jugoslavije, kao i onima koji danas žive u drugim državama. Posebno je pozdravio goste iz Hercegovine, članove i izaslanstvo općine Grude, na čelu s načelnikom Ljubom Grizeljom. Grizelj je, pak, zahvalivši na pozivu izjavio kako su oduševljeni dobrodošlicom i ugođajem u dvorani. Na kraju svog govora uručio je umjetničku sliku crkve u Drinovcima predsjedniku Tomasu, jer se baš u njoj on krstio i imao prvu pričest.


Goste je na stolovima dočekalo predjelo od hercegovačkog sira iz mišine iz Rakitna te pršuta iz Studenaca, kao i hercegovačkih uštipaka koje su ispekle slavonske kuharice. Posebno je atraktivan tijekom večeri bio nastup HKUD-a "Hercegovac" iz Širokog Brijega. Društvo je to organizirano na županijskoj razini i obuhvaća članove iz sve četiri općine Zapadnohercegovačke županije - Posušja, Gruda, Ljubuškog i Širokog Brijega. Zbog velikog broja članova (više od 150) i njegovanja hercegovačke i svehrvatske kulturno-zabavne baštine, mnogi ga nazivaju i "hercegovačkim Ladom".

- Naravno da ovom prigodom nisu mogli svi doći, ali i njih dvadesetak bilo je dovoljno da s uspjehom izvedu dio svog bogatog folklornog programa. Nazočni su ih toplo pozdravili pri izlasku na plesni podij. Brojni su se ustali od svojih stolova da bolje vide njihov nastup, bogatstvo njihovih nošnji, izvornost gange, pjesama i kola iz Hercegovine. Osobito atraktivna i svima zanimljiva bila je izvedba kola linđo, koje izvorno potječe iz područja južne Hercegovine - rekao je Tomas. Večer je, kao što je to bilo i za očekivati, obilovalo brojnim obostranim darivanjima, organizirana je i bogata tombola.

Gosti iz Hercegovine ostali su u Slavoniji još iduća dva dana, obišli su Baranju, Vukovar i dio erdutskog vinogorja.

 
index Instagram400x230 youtube