Umijeće pripreme neretvanskog brujeta - nematerijalno kulturno dobro RH

Tradicija života s jeguljama, umijeće pripreme neretvanskog brujeta, pokazatelj je kulture stanovnika koja njeguje jedinstvo i sklad nematerijalne i materijalne kulture s prirodom.

Uz umijeće pripreme brujeta, njeguje se način ulova jegulje, ribolovne tehnike te dijalekt vezan za ribolovne naprave Usto se njeguje način plovidbe, pjevanje i zabave ribara, a sve to svjedoči o snazi ​​simbolike, identiteta i tradicije u kontekstu razvoja i integracijskih procesa neretvanskih zajednica u širi kompleks mediteranske prehrane.

U današnje suvremeno doba, neretvanski brujet dio je kulturnog identiteta i živog sjećanja na nekadašnji, izrazito težak život neretvanskog čovjeka, svjedok je društvenog i gospodarskog života doline Neretve, te gastro specijalitet prepoznatljiv u okvirima europskih kuharskih stručnjaka i gastronoma, navodi portal Javnost.hr.

Povjerenstvo za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH na sjednici održanoj 05. srpnja 2022. godine ocijenilo je da Umijeće pripreme neretvanskog brujeta ima svojstvo Nematerijalnog kulturnog dobra kako bi se definirao Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine u članku 9. stavku 1. alineji 2.

Nositelj zaštite je udruga Pivčeva kala, Opuzen.

 
index Instagram400x230 youtube