Željko Komšić počeo izbornu kampanju na HRT-u

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić gostovao je u emisiji HTV-a ‘Nedjeljom u 2’ (NU2) kod Aleksandra Stankovića.

 
Komšić je govorio o svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH i izglednom četvrom mandatu kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komentirao je i odnose Hrvatske i BiH te je i pojašnjavao svoju izjavu kako se “Zagreb nikada neć pitati o unutarnjim pitanjima u BiH, pa tako i reformi Izbornog zakona”.
 
“Govorimo li o Hrvatima ili o HDZ-u BiH, jer ne vidim da je to jednako – od tri Hrvata, dva nisu glasala za Dragana Čovića. Je li vama u Hrvatskoj dosadilo petljati se u naše odnose i poslove ili smatrate da je to nepristojno, loše, nediplomatski? Stalno virite preko naše tarabe i govorite što ćemo. Nije u redu. I vi sami, kad je Orban komentirao Jadransko more – je li vam se to svidjelo? Naravno da ne. To je more hrvatsko i ostat će hrvatsko. Zašto nas osuđujete? Nitko u BiH nije lud i budalast da smatra da BiH može opstati bez jednog naroda i da netko želi eliminirati cijeli narod. Ali, pustite nas da mi rješavamo naša pitanja. Hrvati nisu ugroženi jer imaju pozicije koje su im zajamčene, a to što Uagreb i Čović kažu…”, rekao je komšić, između ostaloga.
 
Osvrćući se na inicijative oko reforme Izbornog zakona BIH od strane hrvatskog premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, Komšić je izjavio kako je “Plenković puno opasniji od Milanovića koji samo priča”.
 
No, vrlo zanimljiva situacija u emisiji dogodila se kada je Komšić voditelja i urednika Stankovića upitao je li on Hrvat te je uslijedilo Stankovićevo premišljanje od nekoliko sekundi te mu je bilo i donekle neugodno. Stanković je, kao odgovor, rukom pokazao “li-la”.
 
“Hrvat sam, prije svega tako sam odgojen u jednom dosta katoličkom duhu, u mojoj obitelji je to bilo jako prisutno. Moj otac i pokojna majka krstili su me u crkvi sv, Ante kao dijete, svi su bili dosta tvrdi i uvjereni katolici. Moj otac je bio komunist, ali tradicija i religija su mu vrlo važni. Moja sestra također je tako odgajana. Naravno, kada živite u sredini kao Sarajevo koja je kao multietnička, iako to nije kao prije, ali je toliko dosta ostalo, duh je ostao, sve mi je drago vidjeti u Srajevu, i crkve, i džamije..”, odgovorio je Komšić.
 
Ali, kako je kazao, u Zagreb je stigao s diplomatskom putovnicom, a da hrvatsku nema.
 
“Nemam ja hrvatsku putovnicu. Tažio sam je 1996. i rekli su mi da nisam dokazao da sam Hrvat. Nije mi žao, ali hrvatska putovnica je praktična stvar, ne domoljublje. Omogućava ti pristup tržištu Euroe, da putuješ, sada se može i bez vize u Ameriku. Supruga ima putovnicu, ona je Bosanka, ali je tada uspjela dobiti preko majke, ali ju ne koristi”, rekao je Komšić.
 
index Instagram400x230 youtube