Slastičarka iz Ljubuškog drugoplasirana na natjecanju u Varaždinskim Toplicama

Ljubav prema hrani, gastronomiji i trendovima u slastičarstvu i kuharstvu, okupila je prošlog mjeseca brojne gastronome na 14. Danima hrvatskog kulinarstva.

Manifestacija je održana u Varaždinskim Toplicama, a među kuharima i slastičarima iz Hrvatske i šire, natjecala se i Ljubušanka Irena Miličević.

Ona je predstavljala Herceg etno selo i tvrtku Union Foods d. o. o. te je ostvarila sjajan rezultat – zlatnu medalju u kategoriji desert i brončanu u kategoriji torta te drugo mjesto u ukupnom poretku.

Prateći gastro scenu i moderne trendove, Irena je uz podršku kolega i šefice kuhinje Jasne Galić predstavila dašak Hercegovine, zlatom okrunjen topli desert „Palenta“ koji krase okusi badema, naranče i suhih smokava s palentom, posluženi u umaku od čokolade i karamela.

Suradnja s vrhunskim slastičarima

„Nagrade doživljavam kao priznanje za uložen trud, a medalje ne pripadaju samo meni, one su rezultat velike potpore i timskog rada. Zaista sam zahvalna na prilici koja mi je pružena, da pokažem sve ono što sam naučila tijekom desetogodišnjeg rada u slastičarstvu“, kazala je Miličević za Dnevni list.

Dosad je imala priliku surađivati i učiti od najboljih hrvatskih šefova, od kojih izdvaja Petru Jelinić, Draganu Lovrić Kovačević, Sandru Jadek, Dragicu Lukin, Josipa Vrsaljka…

„Njihovo znanje je zbilja bogato, a najviše me oduševljava lakoća komuniciranja kada razgovaramo o nekim namirnicama, tehnikama i receptima“, rekla je Miličević, koja voli isprobavati različite stilove i kombinacije okusa, odnosno klasične slastice pripremati na moderan način.

„Kod pripreme slastica važna mi je kvalitetna namirnica. Obožavam koristiti orahe, smokve, citruse i med, a rado se poigram i s matcha zelenim čajem, ružinom vodicom, pistacijama i sličnim namirnicama. Svaka slastica ima ono nešto…“, istaknula je Miličević.

Vrijedna nagrada

Pripreme za natjecanje, kako je naglasila, bile su užurbane, no na kraju se cjelokupan trud isplatio. Kao drugoplasirana natjecateljica osvojila je vrijednu nagradu, školarinu u iznosu od 30.000 kuna na studiju gastronomije u sklopu Visoke škole Aspira.

Miličević također završava svoj pripravnički staž u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama te će uskoro steći zvanje profesora.

„Nadam se kako će mi se u skoroj budućnosti ostvariti velika želja da podučavam djecu, vodeći se uzrečicom kako nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati. S obzirom na to da su kuharstvo i slastičarstvo deficitarna zanimanja, voljela bih kada bi mladi imali bolju motivaciju, šire vidike i još bolje mogućnosti kada je u pitanju obrazovanje“, zaključila je

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list.

 
index Instagram400x230 youtube