Autor sporne hrvatske kovanice eura odlučio povući svoj prijedlog

Stjepan Pranjković, autor sporne kovanice eura u Hrvatskoj, obavijestio je Hrvatsku narodnu banku (HNB) da povlači svoj prijedlog izgleda kovanice.

Radi se, podsjetimo, o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Kako se ispostavilo, kuna je preuzeta s fotografije britanskog fotografa, i to bez dozvole.

Potaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava, napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB-a, prenosi Media Servis.

Ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iaina H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Stvar se dodatno zakomplicirala kada se u medijima pojavila Pranjkovićeva prepiska na Facebooku u kojoj je zatražio pomoć oko obrade fotografija kune.

U nedjelju se hrvatskim medijima javio i Ian H. Leach, autor ukradene fotografije

Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj, kazao je za 24 sata Iain Leach.

Pitali su ga je li to njegova fotografija.

Da, izgleda kao moja fotografija koju je netko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa, dodaje škotski fotograf koji je optužio autora dizajna.

On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica, dodao je.

 
index Instagram400x230 youtube