Vinarija Milas s autorskim pečatom kvalitete

U ponedjeljak, 29. studenoga 2021. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu sa svojim vinima predstavljena je Vinarija Milas iz povijesnog hercegovačkog mjesta Humac nedaleko od Ljubuškog.

Vinarija Milas u vlasništvu Zdenka Milasa i njegovog sina Tomislava je još jedna obiteljska vinarija koja je pokazala kako se radom i kvalitetom dolazi do uspjeha. Zdenko Milas, iako je pravnik po struci, odvjetničku karijeru je ostavio je po strani i posvetio se izazovima vinarstva, a ono što je napravio u relativno kratkom periodu pokazalo se da nije pogriješio, piše hkdnapredak.hr.

Sommellier Tomislav Jakopović o njegovim vinima je govorio samo najbolje, a rijetko se događa da baš niti jedno od ponuđenih vina nema niti jednu ozbiljniju zamjerku. Govoreći o Milasovim vinima Jakopović je rekao:“Sretan sam da sam imao priliku probati i danas predstaviti ova izvanredna vina. Milas koji je temeljit u životu pa i u proizvodnji vina, prije svega je napravio pravilan odabir sorti (žilavka, blatina, trnak), a onda od ovih sorti iz tog terroira napravio sjajna vina.”

Milas ništa ne prepušta slučaju, pa tako i kod plasmana svojih vina, pa je opći zaključak da Milas u proizvodnji i plasmanu svojih vina ide sa čvrstim uvjerenjem da ona ne mogu na tržište dok nisu u punoj formi.

Na nagovor organizatora Vjekoslava Madunića Milas je napravio izuzetak s vinom trnjak barrique 2017. koji još nije u prodaji i odležat će najmanje godinu dana, ali se pokazalo da je i to vino već sada postiglo zavidnu kvalitetu.

Za trnjak Milas kaže da je poput divljeg konja i treba ga znati ukrotiti. Intenzivno se osjeća miris zelenog oraha i pokošene trave, a u okusu se osjeća nešto zrelosti, ali i nedozreli tanini koji su došli iz bačve.

Žilavka je tradicionalno predstavnik vinarstva hercegovačkog kraja, a o Žilavki iz 2018. govorilo se sa posebnim epitetima. Govoreći o ovoj berbi Trifunović je rekao: “Ova žilavka ima prodornost, osjeća se jačina vinograda, loza koje su sađene 1955. i dosađene 2004. godine. Ovo je možda i najbolja žilavka koju sam probao do sada, a vjerujte mi, probao sam ih puno u životu.”

Žilavka iz 2016. godine, inače dvostruka pobjednica na Sabatinama u Primoštenu 2017. i Malom Lošinju 2018. Sada je dostigla svoj vrhunac, moćno je vino i pokazuje svu svoju raskoš i slojevitost. Po nekima, ovo vino može dobiti i poseban štih za još koju godinu.

Vino Blatina 2015. (sa 10% trnka i 10% alikant buše-a) odlične je svježine, aromatski voćno, brojnih zrelih tanina, elegantno, zavodljive arome ima dužinu i ozbiljnost, rekao je sommellier Jakopović.

Blatina reserve iz 2012. s 14.5% alkohola pokazuje izvrsno ekspresiju terroira. Alkohol savršeno uklopljen i ugodan na nosu. Super zreli tanini, puno slasti, pikantno. Skladno, nema rubova nigdje ne iskače. Vremenom će sigurno još rasti. Vinar nam je otkrio da je tu suhi ekstrakt bio 37, a ovo i sva druga u bariku zriju u francuskim bačvama Seguin Moreau.

Merlot barrique 2013. godine ima u sebi 10% cabernet sauvignona. Vino puno strasti i slasti, a Trifunović za njega kaže: “Ovdje je vino tek ušlo u zrelu fazu. Ako si posvećen podneblju i tradiciji, onda ćeš uvije napraviti odlično vino kao ovaj merlot”.

Milas kaže da njihovi merloti imaju stalno 110 eksla, te da samo njihova odluka o vremenu berbe. Svih proteklih godina nisu ostali neugodno iznenađeni.

Od mirisa do okusa vino je vrlo skladno, bez rubova, suze na čaši, visoki alkoholi ne smetaju. Brdo tanina koji ne smetaju nego doprinose dubini i širini vina, obrazložio je Jakopović.

Merlot reserve 2011. dvostruki je pobjednik Sabatine Neum 2016. godine i Primoštena 2017. Za kvalitetu ovog vina svakako je zaslužna i zemlja na kojoj su posađeni trsovi. Ovaj merlot je prva berba iz vinograda zasađenog 2008. godine. Trsovi rastu na tlu sitnije granulacije kamena, moglo bi se reći da vino ima kameno -zemljanu notu ovoga područja. U zemlji je dosta vapnenca i sitnog kremena. I ovdje ima oko 10% Cabernet Sauvignona-a što ga obogaćuje i daje dodatnu kiselinu.

Zdenko Milas je predsjednik je Udruge vinogradara i vinara Ljubuškog. Udruga je uspjela šestorici vinara ishoditi koncesiju na 40 hektara, a Milasi će dogodine zasaditi još 7.6 ha vinograda sa autohtonim sortama te Merlot-om i Cabernet Sauvignon-om. Inače, još 1882. Austrougarska je formirala prvu vinariju u BiH upravo u Ljubuškom. Nakon što se detaljno ispitalo tlo, počelo se sa školovanjem ljudi za vinogradarstvo, a dogodine će proslaviti 140 godina organiziranog vinogradarstva.

Zdenku Milasu, glavi obitelji, u poslu pomažu tri sina i supruga Marija. Vinarija Milas se nalazi u Humcu neposredno kraj Samostana sv. Ane gdje je i najstariji muzej u BiH u kojem se nalazi Humačka ploča, dokument pisan glagoljicom s elementima bosančice koja datira negdje od početka 12. stoljeća. Milasi su je stavili i na etiketu svojih boca. Pod nasadima sada imaju 10 hektara sa oko 35 tisuća loza što godišnje daje oko 40000 litara vina.

Na početku su osnivanja tvrtke u Hrvatskoj koja bi izvozila vina u Hrvatsku i dalje u Europu. Rijetko se mogu naći u slobodnoj prodaji i zastupljena su uglavnom po restoranima. U svom asortimanu je najviše zastupljena žilavka s oko 60% proizvodnje, te blatina, merlot i trnak, a tek u manjim količinama Cabernet Sauvignon i Krkošije.

Završno Milas nas je pozdravio riječima: ” Moram raditi na način da to bude na ponos svih nas jer tradicija je vječna inspiracija.”

Na kraju, o Milasovim vinima može se reči da su izuzetne kvalitete, a u njima se osjeća elegancija, nenametljivost i skromnost, ko što je rekla Irena Lučić, jedna od sudionica prezentacije.

 
index Instagram400x230 youtube