Stožer uvodi širu upotrebu covid potvrdi, ali bez kafića, šoping centara…

Stožer uvodi nove mjere. 

To je na sjednici vlade kao mogućnost najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nakon sjednice sve je potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš dodavši kako će mjere biti objavljene sutra na presici Stožera. 

Zasad nema uvođenja covid-potvrda za kafiće, restorane i šoping-centre

Kako doznaje Index, Stožer će uvesti značajno širu upotrebu covid-potvrda koje su u ovom trenutku obvezne samo u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

No u ovom trenutku, govore nam dobro upućeni izvori, ipak se neće ići s jako širokom primjenom potvrda koje se izdaju za cijepljenje, preboljenje ili za negativni test koja bi obuhvaćala kafiće, restorane i šoping-centre kako su danas najavili neki mediji.

Covid-potvrde obvezne u svim državnim i javnim službama, i za zaposlene i za građane 

Umjesto toga, covid-potvrde će se, doznaje Index, u ovoj fazi uvesti u sve državne i javne službe, za zaposlenike i korisnike njihovih usluga. To znači da će i svi koji rade u nekim državnim ili lokalnim institucijama za dolazak na posao morati imati covid-potvrdu, ali da će tu potvrdu morati imati i građani koji u javne institucije dođu nešto obaviti.

Nije izgledno da će se covid-potvrde odmah uvoditi u škole, doznali smo zašto

Zasad je neizvjesno tek hoće li se i na koji način uvesti covid-potvrde u sustav školstva i obrazovanja. Zbog toga su iz Stožera i vlade imali niz razgovora s ministrom obrazovanja. Kako nam govore dobro upućeni izvori, ovdje se ne želi brzati s odlukom bez da se utvrdi točno kako će se provoditi. Naime, postoje i škole s tek jednim učiteljem pa nije jasno kako bi se, kada bi takav učitelj odbio izvaditi covid-potvrdu, izvodila nastava.

Nema radikalnih promjena za okupljanja, ali sva će morati završiti u ponoć. Jedino će svadbe moći trajati sat ili dva dulje
Radikalnih koraka kada su u pitanja okupljanja neće biti, skratit će se tek vrijeme svih okupljanja tako da će biti moguća najduže do 24 sata. Raspravlja se o tome da se jedino za svadbe dozvoli nešto kasniji fajrunt, do 1 ili 2 sata. Na onim okupljanjima na kojima još nisu bile obavezne, covid-potvrde će sada biti uvjet. 

Od smanjenja dozvoljenog broja ljudi na okupljanjima, prema posljednjim informacijama, zasad se odustalo iako se i o tome razgovaralo.

Neke mjere kreću od ponedjeljka, neke za tjedan dana

Neke bi se odluke, prema Indexovim informacijama, počele primjenjivati u ponedjeljak, a s covid-potvrdama u državnim i javnim službama bi se krenulo za tjedan dana kako bi se ljudima ostavilo dovoljno vremena za prilagodbu novim pravilima. 

Beroš: Potpuno nam je jasno da moramo reagirati

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je nakon sjednice vlade rekao je zašto se uvode nove mjere.

"Potpuno nam je jasno da moramo reagirati, na usuglašavanju je novi set mjera koji će biti obznanjen sutra na press konferenciji. Epidemiološka struka će i ovaj puta donijeti prijedlog mjera koji će biti usuglašen sa ciljem sprečavanja širenja zaraze, daljnjeg porasta broja novozaraženih i osiguranje stabilnosti zdravstvenog sustava", rekao je novinarima Beroš nakon sjednice Vlade.

Potvrdio je da će među novim mjerama biti šira upotreba covid potvrda iako se "iskreno nada da nam neće trebati covid potvrda kako bismo otišli na kavu ili u šoping-centar".

"Ima niz drugih mjera gdje možemo pokazati i pokušati onemogućiti daljnje širenje virusa. Vidjet ćemo sve sutra", kazao je Beroš i poručio da se novim mjerama nastoji postići ravnoteža između restrikcija i normalnog života.

"Onima koji su preboljeli i cijepljeni ne možemo ograničavati život"

Naglašava da su u novome setu mjera uzeli u obzir građane koji su se cijepili.

"Novog zatvaranja ne može biti. One koji su doista zaštićeni, oni koji su preboljeli i cijepljeni, njima ne možemo ograničavati život", istaknuo je Beroš.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata rekordnih 6310 osoba oboljelo od koronavirusa, a njih 32 su umrle. To je do sada po broju zaraženih najveći broj u jednom danu od početka pandemije. 

 
index Instagram400x230 youtube