Inicijativa "Zaštitimo hrvatsku kunu": Uvođenje eura će dodatno ugroziti standard građana

Hrvatski suverenisti najavili su da u listopadu počinju s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma za zaštitu nacionalne valute kune, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatsku narod.

U organizacijskom odboru su uz Hrvatske suvereniste i Hrast, HKS, Neovisni za Hrvatsku te stranka Generacija obnove, a pridružio im se i HSP.

Predsjednik HSP-a Nikica Augustinović podsjetio je da su pravaši i pri ulasku Hrvatske u EU govorili da je za to prerano, a sada smatraju da je prerano i za ulazak Hrvatske u europski monetarni sustav.

- Nisu u pitanju samo hrvatski umirovljenici, u pitanju su radnici, mali poduzetnici i obrtnici, koji će ponovno biti na gubitku i osiromašeni - upozorio je Augustinović, javlja Hina.

- Hrvatski narod mora odlučivati o stvarima koje se tiču njegove budućnosti, a kuna mora ostati u zaštiti suvereniteta Republike Hrvatske - poručio je i pozvao građane da podrže referendumsku inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu".

Saborski zastupnik iz reda Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kaže kako bi prikupljanje potpisa trebalo započeti 17. listopada te da u dva tjedna, koliko će taj postupak trajati, trebati prikupiti 380.000 potpisa.

- Očekujemo kako ćemo prikupiti i više potpisa jer u kontaktu s građanima na terenu vidimo da su i oni zabrinuti jer strahuju od povećanja cijena, a samim tim i od dodatnog snižavanja standarda. Mi nismo protiv eura ali smatramo kako Hrvatska nije spremna za euro. Vidi se to i po svim ekonomskim pokazateljima po kojima je Hrvatska pretposljedna među članicama EU kada je riječ o visini BDP-a, kupovnoj moći… - kaže Pavliček, preosi Večernji list.

Podsjetio je i na primjere nekih drugih članica EU, poput Danske, Švedske, Mađarske i Poljske, koje nisu uvele euro i koje i na taj način štite standard svojih građana. Tvrdi kako se na isti način treba postaviti i Hrvatska i sa ovom odlukom sačekati bolja vremena.

- Ne znam što vladajući toliko insistiraju na tome i zašto se kontinuirano dodvoravaju Bruxellessu i srljaju u euro zonu. Mislim kako bi interes građana morao svima biti na prvome mjestu - zaključio je Pavliček.

Poslijednja izmjena danaPetak, 10 Rujan 2021 09:35
 
index Instagram400x230 youtube