Marlaisi najbolje mlade nade u poljoprivredi u Hrvatskoj

Najbolja mlada nada u poljoprivredi u Hrvatskoj je vinar i maslinar Ante Marlais iz Ponikvi na Pelješcu, mladi vinar koji sa suprugom Marijanom rodom iz Ljubuškog proizvodi vrhunska vina.

Odlučio je to žiri osmog Agro Oskara priznanja za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede RH.

Drago mi je što smo tu i što je moje gospodarstvo primilo nagradu za najbolju mladu nadu – rekao je Ante, koji je na svečanu završnicu u Samobor došao sa suprugom Marijanom i kćerima Mišel i Sarom.  Nagradu u iznosu od 10.000 kuna uručio zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, ujedno i predsjednik žirija.

Marlaisi imaju vinograde stare i 60-70 godina i u njima su maksimalni prinosi, do kilograma po trsu. Njihovi su mladi vinogradi oni do 25 godina.

Osim na kućnom pragu i u restoranima u okolici, poput Mljeta, Korčule i Dubrovnika, vina Marlaisovih mogu se kupiti i u Americi, kamo ih izvoze od lani.

Na tri hektara ima oko 20.000 trsova, najviše plavca malog, a tu su još i rukatac, pošip i dubrovačka malvasija. Godišnje proizvede oko 15.000 butelja plavca malog, roséa i bijelog vina. Od svojih maslina proizvodi i ekstradjevičansko maslinovo ulje. Na gospodarstvu je i kušaonica gdje se mogu probati i kupiti nagrađivana vina, a osim kušanja organiziraju i vinske ture po vinogradu.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 07 Rujan 2021 14:07
 
index Instagram400x230 youtube