U Lidlu u Pločama pronađeno 18 kilograma kokaina

U Lidlu u Pločama pronađeno 18 kilograma kokaina Ilustracija

Trgovkinja u Lidlu u Pločama ostala je nemalo iznenađena kada je vadeći banane iz paketa i slažući ih u policu za prodaju unutar paketa pronašla smotuljke kokaina.

Šokirana i uznemirena, o tome je odmah obavijestila voditeljicu trgovine koja je pozvala policiju.

Bio je to jedan od devet pristiglih paketa banana u trgovini Lidl u utorak ujutro i u njemu je bilo 16 pakiranja s ukupno 18 kilograma kokaina. Pošiljka je stigla iz Zagreba iz Lidlova distribucijskog skladišta. Dakle, kokain nije kao prošlih puta stigao preko luke Ploče niti su u njegovu otkrivanju pomagale belgijske ovčarke Johny i Molly koje su se do sada iskazale u otkrivanju kokaina u Pločama.

Zaposlenice Lidla šokirane su onim što su pronašle. Ne žele javno govoriti za medije, a u očima im se mogu vidjeti strah i uznemirenost. A kako i ne bi kad posljednjih mjeseci svjedočimo brojnim kokainskim zapljenama i uhićenjima.

O pronalsku kokaina oglasili su se iz Lidla u Zagrebu. Odgovarajući na naš postavljeni upit, samo su šturo potvrdili "da je policija pronašla nedopuštene opijate među kutijama banana u našoj trgovini u Pločama. Budući da se radi o kriminalnoj radnji, predlažemo da se obratite policiji" -stoji u odgovoru Ene Carić iz središnjice Lidla.

Nisu bili rječitiji ni u PU dubrovačko-neretvanskoj, gdje su također kratko potvrdili da je riječ o zapljeni te da je kokain izuzet, a istraga se nastavlja.

Međutim, za razliku od prijašnjih zapljena kokaina, kada je policija u suradnji s Deom pratila pošiljke banana, kokain u Lidlu sasvim je slučajno pronađen.

Trgovina Lidla je tako postala kolateralna žrtva na kokainskom putu jednako kako je to proljetos bilo i poduzeće "Frigo Bonsai" iz Opuzena, u čijem skladištu je bio frigo kontejner s bananama, a u oplati je bio skriven kokain.

Podsjetimo, već duže Luka Ploče postala je ulazna vrata narkodilerima za uvoz kokaina iz Južne Amerike, uglavnom u pošiljkama banana. Od kraja siječnja, kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina pa do danas dolazimo do bilance od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske. Uhićeno je ukupno osam osoba, pet ih se veže za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću, a troje za slučaj zapljene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana.

18612354.jpg

Zanimljivo je da je u luci Ploče sredinom travnja zaplijenjena rekordna količina oko 500 kilograma kokina, no nitko ga nije preuzeo pa tako tada nije bilo uhićenja.

Nakon toga carina je nabavila mobilni skener koji može detektirati kokain i ostale sumnjive sadržaje unutar kontejnera. Koliko je raj skener uspješan i je li išta detektirao u ovih mjesec i pol dana, nismo uspjeli doznati. Ipak, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević nada se da će zbog upotrebe skenera kokainska mafija zaobilaziti Ploče.

Stanovnici Ploča s kojima smo razgovarali o zapljeni kokaina u Lidlu samo odmahuju rukama. Nisu sretni što se njihov grad našao na karti kao nezaobilazno odredište kokainske mafije. Ploče su tako ni krive ni dužne postale grad slučaj premda u policiji nisu zabrinuti jer sve europske luke bilježe porast krijumčarenja kokaina. Kao primjer navode luku Rotterdam, gdje je uz svu moguću tehničku podršku i analize ove godine prokrijumčareno čak 28 tona kokaina.

U Ploče bi tako moglo stići još kokainskih pošiljki.

Bolivija, Ekvador i Kolumbija proizvode više od dvije tisuće tona kokaina, koji uglavnom završava na europskom narkotržištu, koje je veliki potrošač kokaina. Istina, nabavna cijena pala mu je kod proizvođača, ali je prodajna cijena krajnjim konzumentima još uvijek dosta visoka, pa raste interes za ilegalni narkobiznis, što potvrđuju i kokainske zapljene u dolini Neretve.

 
index Instagram400x230 youtube