U odsustvu osuđen Van Damme

Zbog ozljeđivanja A. M., bivšeg boksačkog državnog prvaka, kojeg je automobilom prignječio uz drugo vozilo osuđen ja Vlatko Radić (39) zvani Van Damme iz Splita.

Incident se dogodio u veljači 2006. godine, a presuda je objavljena tek sada jer je optuženi Radić dugogodišnji bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, višestruko osuđivan za kaznena djela s elementima nasilja među kojima i pokušaj ubojstva pripadnika Specijalne policije.

Vlatku Radiću je suđeno u odsutnosti na Općinskom sudu u Splitu koji ga je kaznio s uvjetnom kaznom od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Optužnica ga je teretila da je 12. veljače 2006. godine oko 03,00 sati u Splitu u ulici Matice hrvatske, nasuprot caffe bara “Malibu“, upravljao osobnim automobilom Opel Omega kojim je počinio kazneno djelo, piše Slobodna Dalmacija.

Kako stoji u optužnom aktu, Radić se, vidjevši A. M. kako stoji na pločniku okrenut leđima automobilu parkiranom uz zemljanu površinu, popeo Opelom s ceste na pločnik i uputio prema njemu. A. M. je, ne mogavši se udaljiti, ostao prikliješten između Radićevog automobila i onog parkiranog iza leđa mu od čega je zadobio kontuziju glave, natkoljenica i oba koljena te oguljotine područja lijevog ramena koja ozljeda je lake naravi, navodi optužnica.

DVA SUĐENJA

Time je počinio kazneno djelo dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, tereti se. Prema navedenoj optužnici Vlatko Radić je već bio osuđen, ali je viši sud presudu ukinuo i vratio slučaj na ponovno suđenje koje se održalo u njegovoj odsutnosti jer je u međuvremenu pobjegao BIH.

Tijekom drugog suđenja pročitala se njegova obrana prve glavne rasprave u lipnju 2009. godine.

- S prijateljem sam izašao tu večer i obišli smo nekoliko caffe barova te smo oko 1.00 sat poslije ponoći prolazili pokraj caffe bara Malibu u kojem do tada nisam bio. Redari koji su bili na ulazu pustili su mene i prijatelja u caffe bar, ali ni deset koraka od ulaza prije nego što smo uopće došli do šanka nastalo je neko naguravanje.

Redari su nas gurali vani, put izlaza te sam pošao put izlaza, a ispred bara sam primijetio poznanika za kojeg u tom trenutku nisam znao da je tu zaposlen kao redar. Upitao sam ga: “U čemu je problem? Nećemo se valjda tući, nedavno sam nogu operirao!” na što me on počeo vrijeđati i prijetiti te sam otišao preko ceste do vozila, otvorio ga i upalio.

Tada je dotrčao moj prijatelj, sjeo na mjesto suvozača s razbijenom usnicom koja je krvarila, a za njim su do vozila dotrčali i oni isti redari koji su nas izbacili iz caffe bara. Jedan od njih je odmah dotrčao do mojih vrata, otvorio ih i počeo me tući i razbio mi arkadu.

Dok je taj redar mene udarao i pokušavao me izbaciti iz automobila, motor je radio pa kako je i moj prijatelj uspio ući u auto ja sam, da bi pobjegao, dok sam se branio dodavao gas tj. turirao. Uspio sam vozilo staviti u rikverc te je isto krenulo u nazad. Ne znam da li sam nekoga bježeći u rikverc zahvatio te mi je žao. Odnosno, kasnije sam saznao jer sam vidio trag na svome autu - izjavio je optuženi Radić.

Tijekom prvog suđenja saslušan je i A. M., koji je te večeri bio u klubu redar, i koji je iznio mišljenje da je optuženi imao očitu namjeru da ga pregazi.

- On je stvarno napuštajući caffe bar Malibu prvo vozilom krenuo u rikverc, ali je zatim uključujući se u prometnicu krenuo ravno prema mjestu na kojem sam se ja nalazio po mom mišljenju s očitom namjerom da me pregazi, ubije i nešto slično. Taj dojam sam stekao jer je Radić vozilo direktno usmjerio prema meni tako da se istim popeo na pločnik i dalje nastavio kretati prema meni pa me samo činjenica da sam se maksimalno priljubio uz vozilo koje se nalazilo iza mojih leđa spasila od težih ozljeda.

Poderane su mi hlače, ozlijeđen sam na oba koljena te mi je zahvaćena desna butina, a dobio sam hematome po nogama kao i po stražnjici te sam imao i razderotine po lijevom ramenu u kojem dijelu mi je poderana i odjeća - izjavio je A. M. na sudu.

Tijekom istog suđenja Vlatku Radiću je odbijena optužba da je odmah nakon ozljeđivanja A. M. na raskrižju Velebitske i Vukovarske ulice prijetio dvojici policajaca koji su ga zatekli u parkiranom Opelu. Optužnica ga je teretila da im je rekao:”Ne znate tko sam ja! Ubost ću vas nožem!”.

PRIJETNJE POLICAJCIMA

Zatim im je kazao da se uputio po bombu te da im ovo ne treba i da će ih morati ubiti, stoji u optužnici. Na prvom suđenju je bio osuđen za i za to kazneno djelo, ali je u međuvremenu nastupila zastara te je po sili zakona optužba odbijena.

1388866.jpg

U svom dosjeu Vlatko Radić ima dvije pravomoćne presude. Nakon trinaest godina suđenja i tri sudska postupka na splitskom Županijskom sudu, Vrhovni sud ga je u travnju prošle godine pravomoćno osudio na sedam, a Marka Miloša na osam godina zatvora za pokušaj teškog ubojstva pripadnika Specijalne policije u srpnju 2007. godine.

Policajca su prvo tukli rukama i nogama, zatim je Miloš pucao u njega iz “tetejca” i pogodio ga u bedro slomivši mu kost nakon čega je nastavio stiskati okidač, ali se oružje zakočilo. Kada je policajac pao na tlo, Miloš ga udara pištoljem šest puta po glavi, a pridružuje mu se i Radić te ga zajedno tuku nogama.

Nakon toga Vlatko Radić sjeda na motocikl i njime nalijeće na ranjenog policajca. Osim te presude Vlatko Radić je 2015. godine na Općinskom sudu Split osuđen za kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili djelom.

U listopadu 2015. godine je za Slobodnu Dalmaciju razgovarao s novinarom Vladimirom Urukalom s kojim se sreo na području jednog hercegovačkog gradića gdje je tada ima unajmljen stan u kojem je živio s drugom suprugom i dvoje maloljetne djece. Tada je kazao kako ne vjeruje splitskom sudu i pravosuđu općenito.

U Splitu je nakon bijega iz Hrvatske ostavio prvu suprugu s kojom također ima dvoje djece i koja je 2008. godine podnijela kaznenu prijavu protiv policajca kojeg su pokušali ubiti njen suprug i Marko Miloš. Naime, tijekom suđenja policajac je kazao kako mu je tadašnja Radićeva supruga, dok je ranjen ležao u bolnici, nudila preko posrednika 3000 eura mita kako bi promijenio svoj iskaz, odnosno kako bi teretio Miloša, a ne njezina supruga.

Istovremeno je tada na nalog državnog odvjetništva policija provodila obradu po njenoj prijavi, ali i nad njom te majkom drugooptuženog Marka Miloša. Obradu su provodili zbog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja na osnovi zapisnika sa sudske rasprave u kojima se navodi kako je prva nudila mito svjedoku, a druga prijetila svjedokinji na sudskom hodniku, ali u konačnici nisu pokrenuti postupci.

 
index Instagram400x230 youtube