Više od polovice diploma za koje se traži priznavanje u Hrvatskoj izdane su u Mostaru

Više od polovice visokoškolskih diploma iz Bosne i Hercegovine za koje je zatraženo priznavanje u Republici Hrvatskoj, izdano je u Mostaru.

Kako piše portal Srednja.hr Agencija za znanost i visoko obrazovanje potvrdila je kako je u 2020. godini zaprimila 1.497 zahtjeva za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, od kojih je 884 njih stečeno u BiH. Od toga broja, njih 62% izdano je na Sveučilištu u Mostaru.

Osim Sveučilišta, njih 12% kvalifikacija stečeno je na Univerzitetu u Sarajevu, 5 % na Internacionalnom univerzitetu u Travniku, po 2 % na Univerzitetu u Tuzli, Visokoj školi “Logos centar” u Mostaru i Panevropskom univerzitetu Apeiron, po 1 % na Visokoj školi “CEPS-Centar za poslovne studije”, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka, Univerzitetu modernih znanosti – CKM Mostar i na Univerzitetu u Travniku
Manje od 1 % diploma koje traže priznavanje u Hrvatskoj izdano je na sljedećim visokim učilištima: Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Visoka škola Primus, Sveučilište/Univerzitet Vitez, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Sveučilište Hercegovina, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Univerzitet Džemal Bijedić, Univerzitet u Bihaću i drugim ustanovama.

Naime, donošenjem novog Zakona o prepoznavanju i priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija zakona u Hrvatskoj bit će promijenjeno vrednovanje diploma stečenih u BiH te su se s mostarskog Sveučilišta oglasili kako s diplomama stečenim na fakultetima Sveučilišta ''neće biti problema''.

Iz Agencije su ranije za Sveučilište kazali kako je ''prošlo postupak reakreditacije u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta na europskom prostoru visokog obrazovanja, čime je potvrđena vjerodostojnost kvalifikacija stečenih na tom Sveučilišta''.

Za Srednja.hr su tu informaciju potvrdili i iz Ministarstva obrazovanja i znanosti RH te su na njihov upit kakav će ostati status Sveučilišta u Mostaru, ako će se već mijenjati odnos prema diplomama iz BiH, odgovaraju da se “ovim zakonom neće rješavati pitanje statusa navedenog visokog učilišta”

Poslijednja izmjena danaPetak, 05 Ožujak 2021 09:42
 
index Instagram400x230 youtube