Hrvatska sigurno ne otvara sve 1. ožujka

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su započeli razgovori o popuštanju epidemioloških mjera, ali sigurno je da se 1. ožujka neće otvoriti sve, kao što je bilo prije epidemije koronavirusa.

Ovaj tjedan su na neki način već počeli razgovori, ključni razgovori na razini Vlade odvijat će se sredinom tjedna. Sve, kao i od početka, ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je dobra unatoč ovim određenim povećanjima, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Naglasio je kako je Hrvatska u vrhu zemalja po niskoj incidenciji, ali da se mora nastaviti pratiti što se događa u Hrvatskoj i oko nje. U tom smislu, dodao je, nastavit će se razgovarati s resornim ministrima s ciljem da se što više toga normalizira u našim životima i da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti.

Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je to bilo prije epidemije, međutim ako se ovi trendovi nastave, mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji. Ne bih htio tu biti sada konkretniji. Nije trenutak prije sastanaka koji slijede, gdje ćemo konkretizirati stvari, poručio je Božinović. Istaknuo je da Nacionalni stožer prati i lokalnu situaciju.

Upitan o čemu se konkretnije razgovara, Božinović je naveo činjenica da je Hrvatskau koronakrizi jedna od najotvorenijih zemalja EU i da nema još puno toga o čemu razgovaraju.

Naravno da, kad govorimo o restrikcijama, postoje restrikcije koje se odnose na neke djelatnosti koje su već i otvorene pa se odvijaju pod određenim restrikcijama, rekao je uz poruku da popuštanje treba biti postupno, racionalno i u kontekstu ukupne epidemiološke situacije.

 

 
index Instagram400x230 youtube