Grlić Radman: Vizno izuzeće omogućit će lakše povezivanje i razvoj poslovnih veza sa SAD-om

Nekoliko mjeseci nakon što je potvrđeno da je Hrvatska pala ispod tri posto i ispunila ključan uvjet za njihovo ukidanje, otpravnica poslova veleposlanstva Victoria Taylor objavila je u utorak podatak da je odbijeno 2,69 posto poslovnih i turističkih viza hrvatskih državljana.

"Ovo je znak da je Hrvatska u punom kapacitetu u transatlantskim odnosima", a ukidanjem viza omogućit će se "nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza, a sve to na dobrobit hrvatskih građana, kao i znanstvene i poslovne zajednice", istaknuo je Grlić Radman.

Ulazak u program viznog izuzeća jedan je od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske.

"To je rezultat doista uloženog napora nadležnih tijela RH, prije svega MVEP-a koji su prethodnim sporazumima stvorili preduvjete za vizno apliciranje", istaknuo je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vjeruje da bi ti rezultati bili i "ranije ostvareni" da nije bilo pandemije korona virusa.

Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti će, ako epidemiološka situacija to dopusti, posjetiti hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova vjerojatno krajem ožujka i "izvršiti evaluaciju na terenu određenih sigurnosno tehničkih dimenzija tog postupka", najavio je Grlić Radman.

"Time bi se postupak potvrđivanja ispunjenja svih uvjeta mogao završiti u skoro vrijeme."

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize.

Poslijednja izmjena danaPetak, 19 Veljača 2021 07:48
 
index Instagram400x230 youtube