Umro saborski zastupnik Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika

U nedjelju je u 75. godini preminuo Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i njegove supruge Ankice Tuđman.

Miroslav Tuđman je početkom siječnja završio u bolnici zbog komplikacija izazvanih virusom SARS-CoV-2. zbog čega je bio priključen na respirator.

Rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao te doktorirao u području društvenih znanosti – polje informacijskih i komunikacijskih znanosti te je bio sveučilišni nastavnik.

Sudionik je Domovinskog rata od 1991. godine. Bio je zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost te utemeljitelj i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS). Vodio je kolegije iz nacionalne sigurnosti na Diplomatskoj akademiji, Ratnoj školi, te na Obavještajnoj akademiji.

Osim toga, bio je politički aktivan. Bio je član Savjeta Hrvatske socijaldemokratske stranke od 1991. godine, te jedan od njezinih utemeljitelja. Kasnije, 2001. godine je osnova stranku naziva Hrvatski istinski preporod (HIP) , a na parlamentarnim izborima 2003. godine bio je u koaliciji HIP/Hrvatski blok , međutim osvojili su tek 1,7% glasova. Godine 2009. se kandidirao za predsjednika Republike Hrvatske kao neovisni kandidat kada je osvojio 4,09 posto glasova. Od 2011. do danas je bio zastupnik HDZ-a u Saboru.

 
index Instagram400x230 youtube