Doznajemo scenarije polaganja državne mature

Na početku drugog školskog polugodišta najviše briga imaju maturanti koji što prije žele doznati kako će završiti njihovo srednjoškolsko obrazovanje.

Doznajemo scenarije polaganja državne mature koji će Nacionalni centar predložiti Ministarstvu. Jedna od ideja je da ovogodišnja generacija maturanata ima - bonus. Što to znači, za Dnevnik HTV-a saznala je Sunčica Findak.

- Vjerujem u svoje profesore svi se trude, ali nismo u istoj poziciji kao ostatak Hrvatske. Neki su krenuli učiti, ali to nije pravo učenje to je samo da skrenu misli s ovog podrhtavanja, kazala je Laura, maturantica Srednje škole Petrinja. Nije joj svejedno kako će izgledati matura.

- Moj prijedlog je da bude jednostavnije od prijašnjih i da nam se izađe ususret, rekla je Bela, maturantica Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb. I hoće - bar prema prijedlozima koje će Nacionalni centar predložiti Ministarstvu.

Matura u cijelosti, kriteriji vrednovanja prilagođeni

- Ovogodišnja matura piše se u cjelosti, obuhvatit će ako tako prihvati Ministarstvo sve sadržaje, ali će kriteriji vrednovanja biti prilagođeni maturantima. I bit će takvi da će pozitivno utjecati na njihov uspjeh, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Predlaže se i bonus za maturante, te polaganje u dva bloka

- Bonus je jedna zaštita maturantima tako da se ne bi ove godine dogodilo da se eventualno zbog svih okolnosti u kojima su se našli poveća broj maturanata koji nisu položi ispite mature, dodala je Katavić.

Jedan od scenarija je i da se ponovno polažu u dva bloka, obvezni pa izborni predmeti. Plan je da se konačni rezultati znaju do 21. srpnja, a produlji li se nastavna godina u pričuvi su i drugi rasporedi pisanja ispita. I još jedan važan prijedlog.

Ispitni školski centri za Banovinu

- Za Sisačko moslavačku županiju, naš je prijedlog, da se u toj županiji osnuju školski ispitni centri kako bi učenici i dalje pisali u njima poznatom okružju, istaknula je Katavić. Nadaju se da će Ministarstvo prihvatiti njihove prijedloge, prilagođene maturantima, kako bi uz sve stresove koji su ih snašli u ove dvije završne godine, što bezbolnije izašli iz srednjoškolskih klupa.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 20 Siječanj 2021 11:03
 
index Instagram400x230 youtube