Donosimo što se promijenilo pri prelasku granice s RH

Ptnici iz Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom posljednjih dana ostali su, blago rečeno, šokirani novim pravilima.

Naime, 1. siječnja na snagu je stupio novi pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, u koje spada i BiH, piše Večernji list BiH.

Dopuštene količine

Pa tako umjesto deset kutija cigareta, koliko su do sada putnici mogli bez plaćanja davanja prenijeti u osobnoj prtljazi, od početka ove godine preko granice mogu ponijeti samo dvije kutije. Pri unosu robe u carinsko područje EU-a u osobnoj prtljazi putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda. Žena iz BiH, koja deset godina putuje u Njemačku, nedavno je na hrvatskoj granici doživjela hladan tuš. Navodi da se osobno uvjerila da je u EU odskora nemoguće, bez plaćanja davanja, unijeti više od dvije kutije cigareta. – Vratili su me s hrvatske granice u BiH. Bila sam iznenađena, nigdje nisam pročitala ni čula da se više ne može prenijeti šteku cigareta nego samo dvije kutije. Kada sam se vratila u BiH, bh. carinici su mi rekli da mnogi ljudi nisu upućeni u nova pravila pa su se vraćali i bacali cigarete – kazala je za Nezavisne. Novim pravilnikom Hrvatska je primijenila donju graničnu vrijednost dopuštene količine duhanskih proizvoda koji se primjenjuje u zemljama EU-a. Bez davanja se, prema pravilniku, može prenijeti, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje također do 1 litre ili mirno vino - 2 litre. Svaka stavka predstavlja 100% sveukupne dopuštene količine alkohola i alkoholnih pića. Za razliku od cestovnog ili željezničkog prometa, za putnike u zračnom prometu vrijede druga pravila. Naime, putnici u zračnom prometu mogu ponijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara, 250 grama duhana za pušenje. Međutim, za one koji žive u pograničnoj zoni RH i susjednih trećih država ili radnike u istim vrijede još stroža pravila. Naime, njima je dopušteno prenijeti samo 25 cigareta. Novim pravilnikom je određeno da se oslobođenje od PDV-a i trošarine odnosi na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje iznos od 2200 kuna po putniku. Za putnike u zračnom i pomorskom prometu ova vrijednost iznosi 3200 kuna. Za putnike mlađe od 15 godina vrijednosni limit iznosi 1100 kuna, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

Razlog promjena

Brojni pušači iz pograničnoga područja, ali i iz udaljenijih mjesta, upravo zbog cigareta i duhanskih proizvoda često su dolazili u prekograničnu kupnju u BiH zbog nižih cijena. Iako se prošle godine zbog koronakrize preko granice odlazilo puno manje, ipak još uvijek mnogi redovito odlaze natočiti gorivo i kupiti cigarete, duhan ili pivo, koji su u BiH puno jeftiniji nego u RH. Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupnji cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kn trošarina i PDV-a. Prošle je godine zbog pandemije smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica, pa je i ta potrošnja prepolovljena.

 

 
index Instagram400x230 youtube