MUP nabavlja kamere dometa do 20 kilometara, lovit će ilegalne migrante. Jedan takav sustav bit će postavljen i u Vrgorcu

Ministarstvo unutarnjih poslova kreće u nabavu nove opreme za čuvanje i nadzor hrvatske državne granice, a koja bi trebala poslužiti za sprječavanje ilegalnih migracija, odnosno za otkirivanje nezakonitih prelazaka migranta iz Srbije i BiH u Hrvatsku.

Radi se o nabavi devet stacionarnih sustava za nadzor granice, čija je vrijednost 45,6 milijuna kuna bez PDV-a.

Ti sustavi uključuju termovizijske i dnevno-noćne kamere, koje imaju domet do 20 kilometara, a bit će spojeni na lokalne koordinacijske centre i nadležne postaje granične policije.

Osim u Baranji i Slavoniji te Lici, jedan takav sustav bit će postavljen i na području PU splitsko-dalmatinske, točnije na području Policijske postaje Vrgorac.

Domet tih kamera trebao bi biti 20 kilometara, u povoljnim vremenskim uvjetima, a osobe bi se trebale prepoznati na sedam kilometra, dok bi se vozila mogla dobro detektirati na 12 kilometara.

"Slobodna" je prva ukazivala na problem s nezakonitim migracijama na području Vrgoračke krajine i na strah koji proživljava lokalno stanovništvo nakon ulaska migranata, koji su po brojnim selima znali krasti automobile, spavati po napuštenim kućama i rušiti inventar...

image
Mobilna termovizija
Vedrana Bekavac Suvar/Epeha

Jedno je vrijeme dio starijeg i nemoćnog stanovništa zbog čestih upada migranata i osjećaja nesigurnosti kad padne mrak tražio od bivšeg ministra obrane, generala Damira Krstičevića i izlazak vojske na granice.

Na sreću, sad se situacija malo primirila, prije svega zahvaljujući sjajnom poslu koji radi Državna granična služba BiH i MUP Zapadno-hercegovačke županije, koji presijecaju gotovo sve krijumčarske lance do hrvatske granice i odmah vraćaju migrante u prihvatne centre.

Novi ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije David Grbavac održao je na tu temu nekoliko sastanaka s kolegama iz PU splitsko-dalmatinske i PU dubrovačko-neretvanske.

Zanimljivo je da je nakon tih napisa Vrgorac posjetio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je, među ostalim, kazao "kako nema potrebe za vojskom na granici te da statistika ne pokazuje porast kriminala na području Vrgoračke krajine".

No, očito u MUP-u znaju da ima problema s nezakonitim migracijama na ovom području, a to potvrđuje i postavljanje jedne takve kamere širokog dometa koja bi trebala pokrivati prije svega puteve preko polja Rastok, od Orahovlja i Graba do Prologa i Crvenog Grma s BiH strane do ulaska u Orah i Podprolog s hrvatske strane.

Špekulira se da će taj sustav kamera biti montiran na stupu Odašiljača i veza, na Ilića brdu, odakle puca sjajan pogled prema kritičnim točkama.

image
 
Željko Hajdinjak/Cropix

Zanimljivo je istaknuti da su već prije na malogranične prijelaze Veliki Prolog, Kašče i Mijaca postavljene rampe s ključevima za lokalno stanovništvo i kamere koje su povezane s policijskom postajom, što je u tim krajevima donijelo određene probleme lokalnom stanovništvu prilikom odlaska po ljetinu s druge strane granice, a nije riješilo problem nezakonitih migracija.

U PU splitsko-dalmatinskoj nisu nam ništa posebno otkrili što se tiče nabave novog sustava za nadzor državne granice.

"Nabava i postavljanje novih stacionarnih sustava za nadzor vanjske granice EU-a, sukladno utvrđenom planu MUP-a, odvija se kontinuirano i u skladu s predviđenom dinamikom. Državna granica RH na kopnu je ujedno i najduža vanjska kopnena granica EU-a te kao takva zahtijeva sustavno tehničko opremanje u cilju jačanja zaštite vanjske granice EU-a i učinkovitijeg sprječavanja nezakonitih prelazaka, sprječavanje krijumčarenja osoba i prekograničnog kriminaliteta", stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

 
index Instagram400x230 youtube