Kvalitetnu hranu za iduću godinu moramo početi uzgajati već sada

Iako je većina ljudi već pomalo zaboravila kako smo se u proljeće, zbog epidemioloških mjera, morali dobro potruditi za sigurnu i brzu nabavku svježeg i kvalitetnog voća i povrća,

u Vrgorcu se postavljaju temelji poljoprivredne proizvodnje za iduću godinu. Nitko, naravno, ne može predvidjeti u kakvim će se okolnostima odvijati prodaja sada posađenih poljoprivrednih kultura, ali najvažnije je da ukusni i zdravi plodovi budu na vrijeme spremni za berbu.

Na vrgorskim poljima tako je upravo posađena nadaleko poznata jagoda - Grad Vrgorac je ove godine sufinancirao 300.000 sadnica jagodarima iz 82 OPG-a. Jedinstvena javna nabava postigla je bolju cijenu i ujednačila vrstu sadnica, a u tri godine je tako Grad u suradnji s Splitsko-dalmatinskom županijom sufinancirao 900.000 sadnica. Jagodari s vrgorskog područja imaju i mogućnost za svoje jagode, kao i drugi poljoprivrednici za svoje proizvode, zatražiti oznaku Vrgorac Quality. OPG-ovci koji svoje voće ili povrće na policama žele istaknuti tom oznakom, a potencijalno njome ostvariti i veću prodajnu cijenu, moraju zadovoljiti propisane kriterije, među kojima proći i organoleptičko ocjenjivanje. No, za prave vrgorske poljoprivredne proizvode, izrasle na tradiciji, znanju i ljubavi prema zemlji, nije nikakav izazov dokazati odličan okus i miris te besprijekornu kvalitetu.

Takve karakteristike tako, osim jagode, ima i domaće stolno grožđe koje upravo sazrijeva, a vrgorski kraj ima primat u njegovoj proizvodnji: preko 80 posto ukupne domaće proizvodnje stolnog grožđa dolazi upravo s područja Vrgorca. Prvi poljoprivrednici su dobili oznaku Vrgorac Quality i za tu poljoprivredu kulturu, koja svojim okusom osvaja tržište i pravo je osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ujednačena ambalaža članova udruga jagoda, voćara i povrćara poboljšala je plasman na tržište i omogućila jasno diferenciranje proizvoda. Jednako tako, trud koji svi dionici na vrgorskom području ulažu u poljoprivredu očituje se i u razvoju ruralnog turizma, koji posljednjih godina sve više dobiva na popularnosti i značaju. Agroturizam je neizbježan dio strategije cjelogodišnjeg turizma, čija će promocija i nadogradnja biti neizbježna ako i u „novom normalnom“ želimo osigurati održivu turističku ponudu.

image
JAGODE KOŠARA

Ovakvo plansko i uključivo promišljanje poljoprivrede važno je stoga iz velikog broja razloga, koji utječu ne samo na poljoprivrednike, već i na sve potrošače njihovih proizvoda. Aktivnosti u Vrgorcu primjer su dobrog strateškog pozicioniranja, kako na karti Hrvatske, tako i cijele Europske unije. Hrana je zasigurno jedna od najvažnijih tema kojom će se EU članice, pa tako i mi, još intenzivnije baviti u bliskoj budućnosti. U listopadu predstoji održavanje „Farm to fork“ konferencije (Od polja do stola), gdje će se oblikovati put ka održivom sistemu prehrane. Naizgled obična jagoda ima popriličan značaj kad uzmemo u obzir da se svjetska proizvodanja hrane treba čak udvostručiti do 2050. godine, kako bi je bilo dovoljno za rastuće stanovništvo i promijenjene prehrambene navike. Pogledamo li i u bližu budućnost, uspješna poljoprivreda donosi brojne prednosti za stanovništvo koje prehranjuje, ali i za proizvođače. U planu „FOOD 2030“ Europske komisije naglašava se da pristup sigurnoj i kvalitetnoj hrani u potrebnim količinama čini društvo i zajednice zdravima, pruža radna mjesta i povećava kvalitetu života.

image
VRGORAC JAGODE

Oznake poput Vrgorac Quality pružaju takve važne informacije potrošaču koji želi ostati zdrav i aktivan, što je važna opcija dok Europska komisija još radi na aplikaciji kojom bi se očitavale i pratile pojedinosti o hrani koju jedemo. Osim toga, 34 posto europskih potrošača je zainteresirano za personaliziranu hranu i namirnice, a 52 posto njih provjerava odakle je hrana koju kupuju – preferirajući lokalnu. Tako naša jagoda s početka teksta pripada brojnim korisnim trendovima koji će nam pružiti brojne nabrojane benefite. Sada je vrijeme da što više ljudi, OPG-ova, općina i gradova, trgovaca i drugih aktera u složenom sustavu poljoprivrede i prehrane, da svoj doprinos stvaranju budućeg zdravlja i održivosti. Mali koraci poput sadnica jagoda i označene kvalitete već su veliki zalog za nove generacije, ali i sretniju starost.

 
index Instagram400x230 youtube