U Parku prirode Biokovo iznenađeni velikim interesom i gužvama na putu za Skywalk atrakciju

Od kada je otvoren Skywalk, Biokovo je preko noći postala najtraženija lokacija, ne samo na Makarskom primorju nego i daleko šire. Na Nebeskoj šetnici su već pale i brojne prosidbe, a bacite li pogled na Instagram, Skywalk potvrđuje već znano geslo novog vremena i novih generacija - ako ste negdje bili, a niste se fotografirali, kao da i niste bili.

Ostakljeni vidikovac je Biokovo ubacio u turističku industriju novog doba, u kojemu nema vremena za "dubinsko" istraživanje destinacije; najveći dio turista samo želi staviti "kvačicu" na "must visit" lokaciju i to ovjekovječiti foto-aparatom.

No, je li Biokovo spremno na ovakvu navalu atrakcije gladnih turista, među kojima dobar dio bez komercijalnih sadržaja kao što je Skywalk vjerojatno ne bi išao u planinu? Gdje je i kad će infrastruktura? Što Park prirode Biokovo planira, nosi li se s velikim izazovom koji se zove održivi turizam, i kako kane riješiti problem prometnih gužvi i opterećenja parka? Je li Skywalk podijelio Biokovo na eru prije i poslije, koje koristi ima cijela destinacija od toga i kako iskoristiti taj trenutak na najbolji mogući način, a opet čuvajući planinu, koja ne smije postati instrument, čemu zapravo svjedočimo?

Slavo Jakša, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo, složit će se kako je interes ogroman.
- Skywalk je sam po sebi atrakcija i jedan dodatni proizvod parka prirode koji je podigao razinu atraktivnosti cijelog Biokova. Koliko je interes pojačan, za sada je teško govoriti jer je godina kakva jest, i nije neka godina za raditi usporedbe - ističe naš sugovornik.

- Očekivali smo porast broja posjetitelja i pojačani interes, no moram priznati da nas je ipak iznenadilo u kojoj je to mjeri - veli Jakša.

Trenutni gorući problem su gužve na Biokovu koje se stvaraju zbog enormnog interesa, a u tekućoj godini ovo pitanje rješavaju ograničavanjem brojke vozila koje se propuštaju na rampi. Naime, može ući samo 25 vozila u sat vremena, no događa se, kako doznajemo, da se turisti vraćaju jer su redovi preveliki ili naprosto zato jer se približi termin zatvaranja parka. Također je uobičajen prizor dugih redova, mimoiloženja često nevještih vozača na opasnoj biokovskoj cesti.

To nije toliko opterećenje jer ga mi kontroliramo, naime, time reguliramo i pitanje zagušenja ceste i eventualnog zagađenja - tvrdi Jakša dodajući kako dogodine planiraju prodaju ulaznica putem weba.

- Smanjit će se time i gužve i priljev broja automobila na samu recepciju. Funkcioniralo bi kao na Plitvičkim jezerima ili na slapovima Krke, a turisti bi došli u određeni sat za kada uzmu ulaznicu i time bi se značajno smanjila gužva - najavljuje ravnatelj.

Je li Biokovo ugroženo u smislu da ga sada odjednom posjećuje masa turista?, pitamo.

- Za sada nije. Mi smo kao ustanova tu da štitimo planinu i to i činimo, osiguravamo zaštitu prirode i pratimo, a kad ova sezona završi, napravit ćemo svojevrsni "suma sumarum" i vidjeti što se može zaključiti i primijeniti u idućoj godini. No ja uvijek kažem kako Biokovo štiti samo sebe iz jednostavnog razloga što je nepristupačna planina. Mi još ne znamo je li ovo tek efekt otvaranja ili se radi o kontinuiranom interesu javnosti. Vidjet ćemo gdje su potrebna poboljšanja i pripremiti se za iduću godinu u kojoj će se, nadamo se, turizam vratiti na stare grane, čega smo svi željni - tumači Jakša.

Za iduću su godinu u planu i drugi sadržaji, uz već završeni vidikivac te nova biciklistička i pješačka staza, od posjetiteljskog centra, dječjeg igrališta pondo Vošca. Projekt je težak 34 milijuna kuna.

- Sve će to biti završeno u 2021. godini i jasno je da se struktura gostiju sada mijenja, dobivamo jednu širu bazu, a već sa Skywalkom vidimo kakav je efekt postignut, ne samo za turizam Makarskog primorja, nego za županiju, pa i Hrvatsku. Imamo turiste koji dolaze iz drugih županija, dok su do sada Biokovo posjećivali uglavnom gosti s Makarske rivijere - kaže Jakša.

14122628.jpg

Šira baza znači i nužnost educiranja posjetitelja, što ravnatelj kaže da već sada čine uglavnom na samoj recepciji.

Iako je Skywalk nesumnjivo zanimljiva turistička atrakcija i iako je dobro da taj čuveni kontrast mora i planine ugrađen i u županijski Master plan bude nekako primijenjen i u praksi, vidikovac na Ravnoj Vlaškoj, činjenica je da je on, kako kaže i sam ravnatelj, tek projektni element jedne šire priče. No s obzirom da mu nije prethodila ostala infrastruktura prije svega u obliku organiziranog prijevoza ili pak obnovljene ceste, pozitivni efekt dobio je jednu dimenziju stresa i potencijalne opasnosti, kako za goste, tako i za djelatnike ustanove, a u konačnici – za samo Biokovo.

Što možemo očekivati u idućoj godini, ukoliko interes za parkom bude permanentan, a ne samo instant efekt nakon otvaranja medijski spektakularno izreklamirane Nebeske šetnice? Kako će cesta "progutati" toliki promet?
Jakša naglašava kako će se značajno rasteretiti online prodajom karata, a što se same ceste tiče, složit će se da je cesta uska. Upozorava da se vozi - na vlastitu odgovornost. Načelno postoje planovi oko obnove ceste, no za sada je to očito na dugom štapu. Govorilo se i o shuttle busevima koji su zapravo najbolje, najsigurnije i najekološkije rješenje, no i to je iz nekog razloga ostavljeno za drugo proračunsko razdoblje. Podsjetimo da se o tom sustavu javnog prijevoza govorilo u sklopu postojećeg projekta "Novi Adrion - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo".

Poslijednja izmjena danaUtorak, 11 Kolovoz 2020 13:23
 
index Instagram400x230 youtube