Dolazi li na čelo zagrebačkog HDZ-a Ljubušak?

Nadmoćna pobjeda na parlamentarnim, a nešto prije toga i na unutarstranačkim izborima Andreja Plenkovića dovela je u poziciju s koje može upravljati državom, ali i svojim HDZ-om kako to poželi.

Svjestan je toga Plenković, kojemu je potpuno ovladavanje HDZ-om jedan od najvećih izazova. Naime, premda je pobijedio na stranačkim izborima, u lokalne ogranke već na odgođenim unutarstranačkim izborima na lokalnim razinama koji slijede namjerava uvesti svoje ljude od povjerenja, a to smatra velikim iskorakom za kompletnu stranku. Naime, kako tvrdi niz naših sugovornika bliskih Plenkoviću, on se već sada počinje spremati i za lokalne izbore, a do tada kani provesti bolne rezove i velike čistke jer mu rezultat izbora daje prostora za takve manevre. Iako HDZ kreće u velike čistke, razloga za brigu nema Ivan Anušić, osječki se župan na ovim parlamentarnim izborima pokazao kao više nego dobra opcija.

Matirao Škoru

Do temelja je potukao Miroslava Škoru i njegov Domovinski pokret, osvojio je zavidan broj preferencijskih glasova te se na unutarstranačkim izborima pokazao kao čovjek od Plenkovićeva povjerenja. S njime stoga šef stranke računa i na idućim lokalnim izborima, a osim toga, on će biti glavna okosnica za osječko-baranjski HDZ. Posebno je važno za Plenkovića na tim izborima Osijek ponovno vratiti u HDZ-ove ruke, a da potencijala ima, potvrdili su ovi posljednji izbori na kojima su u toj slavonskoj prijestolnici ostvarili pobjedu. Već se sada po HDZ-ovim kuloarima šuška da bi njihov kandidat za osječkoga gradonačelnika mogao biti Plenkovićev mladi lav Domagoj Mikulić, koji uživa Anušićevo povjerenje i kojega već sada planiraju početi brendirati. S druge strane, Gordan Jandroković, koji na Plenkovića također ima velik utjecaj, skloniji je tome da se na tu funkciju pokuša pogurati predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić, koji s Anušićem nije u najboljim odnosima. U lošim je odnosima Plenković s dugogodišnjim vinkovačkim županom Božom Galićem te smatra da je krajnji čas da se taj stranački ogranak osvježi i regenerira. Pritom se oslanja na svojeg mladog ministra Banožića, a osim toga, važnu ulogu imat će i Nikola Mažar koji bi nakon odlaska Ivana Penave trebao oporaviti vukovarski HDZ. Mažar uživa veliko povjerenje ministra Tome Medveda, a da je već stao na žulj svojim oponentima, potvrđuje i kaznena prijava koja je nedavno protiv njega podnesena. Plenkovićevo povjerenje u ovom kraju uživa među ostalima i Dražen Milinković.

Mladi lavovi

Kada je pak riječ o požeškom ogranku vladajuće stranke, i tu Plenković teži za osvježenjem te se može očekivati da će ondje važnu ulogu odigrati njegov mladi ministar Josip Aladrović. U novom Plenkovićevu HDZ-u jednu od važnih uloga imat će i europarlamentarac Tomislav Sokol, premda još nije odlučio gdje će ga pozicionirati, Plenković svojega kolegu smatra jednim od najperspektivnijih mladih političara. Umjesto Andrije Mikulića, koji uspješno vodi objedinjeni Državni inspektorat, na čelo zagrebačkog HDZ-a uskoro bi trebao doći Mario Šiljeg ili Ante Plazonić, a Šiljeg ima nešto više šanse i uživa nešto veće Plenkovićevo povjerenje. Riječ je o mladom Hercegovcu rođenom 1976. godine u Ljubuškom, koji je završio Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, na kojem je i doktorirao, a Plenković ga smatra izuzetno sposobnim mladićem na kojega može računati i koji bi stranci donio osvježenje. Naravno da se stranka ne može graditi bez kapitalaca pa tako Plenković i dalje nastavlja suradnju sa Gordanom Jandrokovićem, koji doduše više neće biti glavni tajnik HDZ-a, no zato njegovu ulogu preuzima Plenkovićev prijatelj Krunoslav Katičić koji bi se, uz ostalo, trebao baviti i uređenjem stranke. Uz Plenkovića ostaju i Davor Božinović, Tomo Medved, ali i Branko Bačić, važna uloga svakako pripada i Olegu Butkoviću, međutim, šef Vlade odlučio je poboljšati odnose s bivšim ministrom Klimanom, uvidjevši njegov značaj u Istri. I u karlovački HDZ Plenković uvodi svoje ljude, no tu mu se situacija posložila sama po sebi. Naime, župan Damir Jelić sam je prije nekoliko mjeseci podnio ostavku, otvarajući prostor Plenkovićevoj nekadašnjoj ministrici Nadi Murganić, koja se doduše ne može smatrati osvježenjem, ali uživa Plenkovićevo povjerenje.

Otpisani Tolušić

Za Plenkovića je posebno riskantna situacija u virovitičkom kraju, njegova ministrica Bedeković na izborima se nije proslavila, Tolušić je odavno otpisan te će tu mimo svoje volje morati ostati uz Ivicu Kirina, kojemu je ionako svejedno tko upravlja strankom, bitno mu je da ostane na čelu svojega grada. Premda bi to moglo poljuljati imidž novog Plenkovićeva HDZ-a, on naprosto nema drugog izbora. U Brodskoj županiji Plenković će se osloniti na Peru Ćosića, dok se u Zadru računa na doajena Božidara Kalmetu, čiji je kadar i aktualni župan Božiar Longin. Uz Plenkovićeva ministra Ivana Malenicu, u Šibeniku se uvelike oslanjaju na Nediljka Dujića. Što se pak splitskog kraja tiče, Plenković je, osim zbog predsjednika SD HDZ-a, zabrinut i zbog rejtinga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji nije dobro prošao na parlamentarnim izborima, a skeptičan je i prema Petru Škoriću, dok se šefu stranke sviđa Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split, kojeg mu navodno «gura» Sanader i koji bi mogao biti HDZ-ov kandidat za župana. Jer ni Blaženko Boban ne uživa pretjerano Plenkovićevo povjerenje, a i on je kadar Ante Sanadera, kojemu i sam Plenković pristupa s oprezom. Na jugu je Plenkovićev najjači adut dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a kad je riječ o Zagrebačkoj županiji, tu računa na velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića. Plenkovićev bjelovarski izbor je bio i ostao Miro Totgergeli, koji uz ostalo slovi kao Jandrokovićev kadar. U vrhu vladajuće stranke ne kriju zadovoljstvo pobjedom na parlamentarnim izborima, Plenković pak, tvrde upućeni, smatra da je ta pobjeda njegov veliki trijumf, a njome je još jednom nakon unutarstranačkih izbora uspio dokazati da se stranka mora odmaknuti od krajnje desnice, što mu je i konačni cilj. Plenković želi voditi mladu, proeuropski orijentiranu stranku desnog centra, a uvjeren je da su mu taj smjer odredili ovi posljednji izbori na kojima su uistinu njegovo ime i zaokruživali umjereni birači centra. Da bi ipak sačuvao nešto od desnice, Plenković u svojem timu, ali i u svojoj vladi ostavlja Tomu Medveda.

Otpisani Cappelli

Novi ljudi za novi, konzervativniji HDZ koji Plenković planira predstaviti i u sabornici svakako su Zdravka Bušić, ali i Ivo Lučić te general Mirko Filipović, koji su uspjeli ući u sabornicu. Tolušić, Brkić i Miro Kovač za Plenkovića su stvar prošlosti, a onamo će po svemu sudeći otpraviti i svojeg pomalo nespretnog ministra Cappellija. Da za vladajuću stranku nastupa novo i osjetno drugačije vrijeme, potvrđuje i to što će se njihovi govori i javni nastupi strogo kontrolirati, premijer više ne pristaje na soliranja i neprimjerene istupe koji odudaraju od unutarstranačke politike. Strogo će se selektirati oni koji će gostovati u televizijskim emisijama, a Plenković će kao glavni kriterij birati stručnost. Namjera mu je umjerenim i stručnim nastupima svojih kolega nametnuti Hrvatskoj novu i drugačiju politiku, a time bi u konačnici trebao destabilizirati Škoru i njegov Domovinski pokret, koji će prikazivati kao radikale s ruba političke scene. One rubne u svojoj stranci već je uspješno eliminirao, Plenkoviću su birači dali zeleno svjetlo, ali ne i previše vremena, jer dugo najavljivane reforme moraju se početi realizirati. U suprotnom bi i planovi s regeneriranom strankom već na lokalnim izborima mogli pasti u vodu, a koliko god se činilo nerealnim govoriti o tome, valja imati na umu da se oni održavaju za deset mjeseci, u okolnostima koje nitko ne može predvidjeti, piše dnevno.hr.

 
index Instagram400x230 youtube