Iznad Kašča: Grom usmrtio cijelo stado, strvine prijete zarazom

Veliku štetu pretrpio je jedan vrgorski stočar kad mu je grom nedavno tijekom nevremena kad je tuča poharala Stilja i Kašče, na brdu Kruševica usmrtio 10 teladi, dva bika i šest krava.

Svi koji su čuli za tu vijest šokirani su, žao im je, jer znaju koliko se čovjek muči i koji je to gubitak i udar na obiteljski proračun. Radi se o jednom od posljednjih vrgorskih stočara koji je cijeli život posvetio uzgoju blaga, to je dio obiteljske tradicije koja se prenosila s generacije na generaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Stoka se nalazila na vanjskoj ispaši, iznad Kašča, gdje su mještani na svojim docima donedavno sadili krumpire. To je prava zemlja, koja je othranila generacije Kaščana, no početkom 90-ih godina prošlog stoljeća zemlja se prestala raditi jer nije bilo ceste do kraških vrtača. Uglavnom, na više od 800 metara nadmorske visine, traktori i krumpiri iznosili su se na konjima. S vremenom nestalo je konja, ali i starih ljudi koji su prakticirali takav način života. I plodne kraške vrtače iznad sela pretvorile su se u pašnjake.

Jedan dio lovaca koji je na Kruševici pronašao usmrćeno blago, ostao je šokiran. Svjesni štete koja je nastala vlasniku i situacije koja prijeti zbog usmrćenog blaga jer strvine još nisu uklonjene i zbrinuto na adekvatno mjesto.

- Žao nam je čovjeka, ali strvine se trebaju ukloniti s brda jer bi se zaraza mogla prenijeti u selu, preko divljih životinja koje se svako malo spuštaju. Pored toga to je krš i sve je propusno. Voda će to donijeti do nas - kazalo nam je nekoliko stanovnika Kašča, koji su željeli ostati anonimni.

Kontaktirali smo dip. ing. Juricu Kurana, voditelja podružnice Hrvatskih šuma u Vrgorcu, koji nam je kazao kako Hrvatske šume s ovim slučajem nemaju nikakve veze, već je za to nadležna Veterinarska inspekcija.

- Prije dva dana dobio sam informaciju od svog lugara o tome što se dogodilo. Koliko je meni poznato, to je na privatnim parcelama prema Hercegovini. Vlasnik stoke nema potpisan nikakav ugovor s Hrvatskim šumama za zakup površina o ispaši. Stoga mi ovdje nismo nadležni ni po jednom pitanju, već Veterinarska inspekcija koja treba izaći na teren. Svjesni smo da je ovo veliki problem, jer sad će sve životnije krenuti na usmrćeno blago, posebno divlje svinje koje bi to mogle prenijeti dalje. Osim toga, to je vodopropusno područje, i moglo bi se odraziti na mikrobiološki sastav vode - istaknuo je Kuran.

 
index Instagram400x230 youtube