Kod Ljubuškog i Gruda spriječeno krijumčarenje 31 migranta

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 27. rujna 2024. godine, spriječili su krijumčarenje 32 stranih državljana Turske, Sirije i Kine u tri odvojena slučaja.

U prvom slučaju prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području grad Ljubuškog spriječeno je krijumčarenje 29 državljana Turske. U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se A.C. (1984.), državljanin BiH.

Pet krijumčarenih državljana Turske je otkriveno u putničkom motornom vozilu Škoda, bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao spomenuti A.C., dok je drugi dio krijumčarenih državljana Turske, njih 24, otkiveno u neposrednoj blizini kontrole vozila. O događaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, prema čijem je nalogu osumnjičeni vozač lišen slobode i protiv istoga bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Krijumčarenje osoba Tužiteljstvu BiH. Krijumčareni državljani Turske su, uz Prijedlog za protjerivanje s teritorija BiH, predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Također, pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su lišili slobode državljanina Sirije, N.B. (1968.), nakon što je otkriven u krijumčarenju državljanke Sirije. Otkrivena je u prtljažniku prilikom detaljne kontrole vozila Audi, njemačkih nacionalnih oznaka, na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška. Državljanin Sirije je, uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Krijumčarenje osoba, predan postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH.

Uz navedeno, mješovita patrola pripadnika Jedinice GPBiH Gorica i Postrojbe granične policije Imotski MUP-a Republike Hrvatske, spriječila je krijumčarenje dvojice državljana Kine na području općine Grude.

Strane državljane je krijumčario državljanin Kine, Y.J. (1989.) u vozilu VW Touran, nacionalnih oznaka BiH. Prema naredbi dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, osumnjičeni državljanin Kine je lišen slobode i uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Krijumčarenje osoba, predan postupajućem tužitelju Tužiteljstvaa BiH. Krijumčareni državljani Kine su predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, priopćeno je u ponedjeljak iz Granične policije BiH.

 
index Instagram400x230 youtube