U Hercegovini oduzeta razna roba i oružje vrijedni 574.850 KM

Ovlaštena službena osoba Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine, Regionalni centar Tuzla, Mostar i Banja Luka oduzeli su rezani duhan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočare i termometre u procijenjenoj vrijednosti od 574.850 KM.

Iz UNO-a je priopćeno da su u siječnju službenici UNO-a proveli više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banja Luka, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

“Prilikom izvršenih provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla – odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM”, navode iz UNO.

Dodaju da je u suradnji s policijskim službenicima Policijske stanice Jablanica, na putnom pravcu Posušje – Jablanica, kod jedne osobe u putničkom vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kilograma rezanog duhana koji nije bio na propisan način obilježen akciznim markicama UNO, namijenjenog daljnjoj prodaji čija procijenjena vrijednost iznosi oko 9.500 KM.

“Na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika CI Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD-a pronađeno je i oduzeto kratko vatreno oružje ’Springfield Armory’. Kod pravnog lica na području RC Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (dioptrijske naočare, termometri – ukupno 5918 komada)”, navode iz UNO-a.

Dodaju i da je u suradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Policijske uprave Doboj na osnovu operativnog rada oduzeto je putničko motorno vozilo koje je korišteno za vršenje kaznenih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija niti dokaz o provedenoj carinskoj proceduri.

“Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području RC Tuzla iznosi cca 340.700 KM, kojom prilikom su izrečene novčane kazne u iznosu od 21.000 KM”, navodi se u priopćenju.

Na carinskoj ispostavi Gradiška tijekom detaljnog pregleda pošiljke utvrđeno je da se pored redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, kojom prilikom je privremeno oduzeta veća količina neprijavljene robe, između ostalog patike, konzole za video igre, čija se vrijednost procjenjuje na iznos od oko 205.940 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno kaznenog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

 
index Instagram400x230 youtube