Preminuo Pero Buntić, vinar i kulturni mecena

U Međugorju je, iznenada, u 69. godini života, preminuo Pero Buntić, vinar i osnivač knjižare Ivo Andrić u Mostaru.

Buntić je, osim ljubavi prema vinarstvu, bio veliki zaljubljenik u pisanju riječ. Misija mu je, kako je to jednom rekao sarajevskom Oslobođenju -  a nije se želio hvalisati po medijima, raditi na tome da građani Mostara imaju dostupne naslove kao građani u drugim gradovima. ''Želio sam da provociram okruženje. Oduvijek sam okružen knjigom i papirom. Devedesetih godina prošlog stoljeća sam imao novine Obzor, a nakon toga i izdavačku kuću u Međugorju koja je nosila isti naziv i koja je sa Buybookom bila najjača izdavačka kuća u BiH'', rekao je tada Buntić koji je bio i vlasnik prve privatne galerije u BiH koju je osnovao daleke 1985. godine. Buntić je bio svojevrsni kulturni mecena i prostor knjižare, koju vodi Nino Šarac, postao je epicentar književnih zbivanja u Mostaru posljednjih godina. Nema važnog slova u regiji da se o njemu ne progovori u knjižari ili da ga ne predstave regionalni autori.

O Buntiću je pisao i Miljenko Jergović koji je hvalio Buntićevo pripovijedanje pišući da je Buntić ''sav u tom jeziku, i umije ga dijeliti s drugima kao dragocjenost''.

Pogreb će se održati u nedjelju, 14. siječnja, u 14 sati na groblju Kovačica u Međugorju, a obitelj će primati sućut od 13 sati.

 
index Instagram400x230 youtube