Glavni tužitelj u BiH: Diplome inženjera se kupuju na benzinskim crpkama

Milanko Kajganić, glavni tužitelj BiH govorio je danas na press konferenciji o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Osvrnuo se na akciju i predmet kodnog naziva “Klaster” koja je provedena prije dva dana sa SIPA-om. Istaknuo je da su utvrdili da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inžinjera građevinarstva kupuju na benzinskim pumpama, prenosiN1.

Prijedlog pritvora za pet osoba

“Što se tiče predmeta ‘Klaster’, odnosno predmeta koji se tiče lišenja slobode osoba koja su bila u sastavu organizirane grupe, koja je činila krivična djela vezana za zloupotrebe prilikom izdavanja diploma, smatramo da je to jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH”, istaknuo je Kajganić.

Kako je rekao, došli su do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi kolokvijalno rečeno prodajom diploma, što u Tužiteljstvu smatraju da je temelj za svaku drugu korupciju koju osobe koje kupe navedene diplome vrše i rade.

“Došli smo i do dokaza, da je između ostalog, kupljena diploma diplomiranog inženjera građevinarstva. Sada smo iz prethodnih zbivanja u Turskoj i Siriji mogli vidjeti do čega može doći i kakvih posljedica, ako se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu. Već smo dokazali navedene aktivnosti i pokušat ćemo da kroz zastupanje optužnica, da se i fizičke i pravne osobe adekvatno kazne. Smatramo da će nas i Sud pratiti”, kazao je Kajganić, dodajući da kroz ovu navedenu aktivnost su dokumentirali nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Glavni tužitelj BiH je rekao i da je ovo samo vrh ledenog brijega, te da su danas uputili Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osoba, a za šest osoba su predložili mjere zabrane.

Diploma doktora stečena za pet dana

“Među osobama lišenih slobode nalaze se rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici visoko školskih ustanova. Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza, utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana”, naveo je glavni tužitelj BiH.

Navedene osobe se terete, dodaje, i za organizirani kriminal, što je predviđena kazna 10 i više godina.

“Dosadašnja istraga u ovom predmetu je pokazala da rektor, dekani i ostali su se uvezali s osobama iz zemalja regije i da koriste činjenice da krivotvorenim ispravama iz zemalja regije provode radnje na izdavanju diploma. To nam otežava rad, ali ćemo kroz međunarodnu pomoć i suradnju sa zemljama regije nastojati prikupiti dokaze i podići kvalitetne optužnice koje se nadam će rezultirati i osuđujućim presudama”, rekao je dodajući da se navedene osumnjičene osobe terete i za pranje novca, te da će u tom smjeru ići istraga u smislu identificiranja i zapljene imovine koja je stečena navedenim aktivnostima.

Na pitanje novinara, je li riječ samo o privatnim ili ima i krivotvorenja u javnim fakultetima, odgovorio je da su ovim predmetom obuhvaćeni pojedeni privatni univerziteti, kroz koje su dokazali, ali istraga nije ograničena samo na njih.

“Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, dokazuje da nesporno netko u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da treba da se uozbiljimo i da inspekcijski organi trebaju biti rigorozniji i utvrditi da bez obzira na kontrole smo došli do situacije da možemo na benzinskoj pumpi kupiti diplomu inženjera”, zaključio je glavni tužitelj BiH.

 
index Instagram400x230 youtube