Ljubušacima potvrđena optužnica zbog krađe predmeta s arheološkog nalazišta u Tomislavgradu

Općinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu protiv S.M. (48), J.D. (53) i D.M. (23) iz Ljubuškog,

koja ih tereti da su lani s arheološkog nalazišta u Tomislavgradu uz pomoć detektora metala pronašli i iskopali razne povijesne predmete koji potječu iz rimskog republikanskog razdoblja 1. i 2. stoljeća prije Krista.

Županijsko tužiteljstvo Hercegbosanske županije u Livnu tereti ih da su počinili kaznena djela teška krađa.

Kako se navodi u optužnici, terete ih da su 20. prosinca 2020. godine s arheološkog nalazišta na lokalitetu Lib u Tomislavgradu uzeli i za sebe prisvojili pokretne stvari od naročitog povijesnog značenja.

Prema optužnici, oni su uz pomoć detektora metala u zemlji pronašli i iskopali razne povijesne artefakte, bojne projektile, strelice, olovna zrna od praćke, fibule, zakovice, čavle i druge predmete koji potječu iz rimskog republikanskog razdoblja iz 1. i 2. stoljeća prije Krista, a te predmete su namjeravali zadržati za sebe, pišu Nezavisne novine.

Optužene su, po dojavi da se na arheološkom lokalitetu bez dozvole nadležnih tijela vrše iskapanja, otkrili pripadnici PU Tomislavgrad.

Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika od 4. studenog 2015. povijesna gradina Lib se nalazi na listi kulturno-povijesnih dobara koja se nalaze pod režimom zaštite iz članka V stavak 3. Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi se u optužnici.

Ročište u kaznenom predmetu protiv optuženih u Općinskom sudu u Livnu je zakazano za 9. travnja.

Prema informacijama iz istrage, policija je tada reagirala po prijavi da nepoznate osobe obavljaju ilegalno iskopavanje na lokalitetu Lib, a izlaskom na teren policija je u automobilu Nissan pronašla tri osobe i određen broj iskopanih arheoloških predmeta, pišu Nezavisne.

Tada je Stipan Dilber, arheolog i kustos Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” kazao da pronađeni predmeti potječu iz rimskog razdoblja i da su od neprocjenjive vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu.

Kako je tada rekao, tim činom urađena je devastacija lokaliteta te je uništena kulturno-povijesna baština.

 
index Instagram400x230 youtube