Pravomoćna presuda: Zdravku Mamiću potvrđena kazna zatvora! Zoranu malo smanjena

Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je pravomoćnu presudu u slučaju braće Mamić, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara.

Zdravku Mamiću potvrđena je kazna od šest godina i šest mjeseci. Zoranu Mamiću, koji se kao trener Dinama sprema za utamicu s Tottenhamom u četvrtak, kazna je smanjena za tri mjeseca i sada iznosi četiri godine i osam mjeseci.

Damir Vrbanović dobio je tri godine, a Pernar tri godine i dva mjeseca.

Dinamo oštećen za 80 milijuna kuna

Presudu detaljno možete pročitati na službenim stranicama Suda. Dinamo je, prema presudi, oštećen za 80 milijuna kuna.

Novo suđenje koje Zdravka Mamića i još šest osumnjičenika tereti za izvlačenje 144 milijuna kuna počelo je 3. ožujka nakon nekoliko neuspješnih pokušaja iz raznih razloga, poput išijasa Marija Mamića.

Prenosimio dio sudskog priopćenja.

"Drugi optuženik za sebe je pribavio 52.037.4335,73 kune"

Drugi optuženik, izvršni dopredsjednik i član uprave nogometnog kluba, te četvrti optuženik, glavni direktor i član uprave, u dogovoru s trećim optuženikom neistinito su prikazali da jednom igraču pripada polovica naknade koju je klub dobio za njegov transfer. Naložili su plaćanje novčanog iznosa s računa kluba na račun igrača. Igrač je taj novac proslijedio trećem optuženiku, koji je pak s tim novcem vratio pozajmice koje mu je davao klub. Time su oštetili nogometni klub za 35.840.396,14 kuna, a trećem optuženiku pribavili korist od 25.894.262,83 kune.

Četvrti događaj odnosi se na osudu drugog optuženika, izvršnog dopredsjednik i člana uprave nogometnog kluba, zbog nebrige o imovinskim interesima tog kluba. Znao je u trenutku kada je jedan igrač 2008. odlazio iz kluba da nije postojao nikakav ugovor na temelju kojega bi pola od ostvarenog iznosa transfera trebalo pripasti igraču, a pola klubu. Naknadno je neistinito sačinio aneks o podjeli iznosa transfera između kluba i igrača na jednake dijelove, koji je antedatirao. Time je stvorio prividnu osnovu za podjelu novca. Novac je isplaćivan s računa kluba na račun igrača koji je potom predavao novac drugom optuženiku i prema njegovim uputama članovima njegove obitelji. Time je drugi optuženik za sebe pribavio 52.037.4335,73 kune, a oštetio nogometni klub za 80.030.927,25 kuna."

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 15 Ožujak 2021 18:52
 
index Instagram400x230 youtube