Bh. poljoprivrednici čekaju odgovor Ministarstva, mogući radikalniji potezi

Posljednji je dan kada bi trebali biti ispunjeni zahtjevi poljoprivrednika u vezi s izvozom robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih tijela u Hrvatskoj.

Poljoprivrednici širom zemlje upozoravaju na problem s prelaskom hrvatske granice u sezoni prispijeća poljoprivrednih proizvoda. Prema direktivi Europske unije, od jesenas, roba biljnog porijekla može biti prevezena samo preko dva granična prijelaza, Stara Gradiška i Nova Sela (Bijača), zbog čega roba dugo stoji na pregledu i proizvođači trpe milijunske štete, javlja BHRT.

Za pomoć se obraćaju Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ukoliko do četvrtka ne bude pomaka, spremni su i na radikalnije mjere.

Izvoz robe biljnog porijekla u Europsku uniju stari je, naslijeđeni problem. Naime, odluka je donesena 2005. godine, a prošle godine je Unija zatražila pooštravanje kontrole na hrvatskoj granici.

O radikalnijim potezima, eventualnoj blokadi graničnih prijelaza ili prosvjedima, poljoprivrednici će odlučivati u četvrtak. Do zaključenja ovog teksta u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još nisu imali spreman odgovor na zahtjeve proizvođača.

 
index Instagram400x230 youtube