"5 do 12": Diljem BiH skočili za spas rijeka

Brojni ekološki osviješteni stanovnici Bosne i Hercegovine danas su, simbolično 5 do 12, skočili u rijeke i jezera kako bi se plivanjem u njima slavila njihova ljepota i upozorilo na prijetnje s kojima se suočavaju izgradnjom sve većeg broja hidrocentrala.

Pridruživši se internacionalnoj inicijativi Big Jump (Veliki Skok), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine organiziranjem skokova 5 do 12, ukazala je na devastaciju prirodnih resursa koja se vrlo snažno provodi u BiH.

Rijeke u našoj zemlji su u opasnosti i neophodno je ozbiljno raditi na njihovoj zaštiti kako ne bi bile nepovratno uništene. Trenutačno je u BiH planirano ili u izgradnji više od 400 hidrocentrala.

“U Centru Dr. Stjepan Bolkay kao i Koaliciji za zaštitu rijeka čvrsto vjerujemo da zaštita rijeka nije samo priča o prosvjedima, korumpiranim vlastima i prljavom novcu, to je svakako priča i o ljubavi, smijehu, sportu i bezbroj prelijepih okupljanja na obalama rijeka. Događaj „Big Jump“ ima za cilj podsjetiti nas na veze između rijeka i različitih zajednica koje su tu već stoljećima i zašto je važno raditi na zaštiti i očuvanju rijeka i tradicija vezanih uz rijeke. Rijeke nisu proizvod kojim se može trgovati već naslijeđe koje moramo čuvati i braniti za buduće generacije“ izjavio je ranije biolog Saudin Merdan, član Koalicije za zaštitu rijeka i predsjednik Centra Dr. Stjepan Bolkay.

 
index Instagram400x230 youtube