Kajak na Trebižatu – hercegovačka vodena avantura [video]

Neizvjesno i promjenjivo stanje na granicama domaćim je gostima otvorilo novu dimenziju turizma, otkrivanje prirodnih i turističkih ljepota vlastite zemlje.

Dok turistički radnici koji ovise samo o stranim turistima prolaze kroz tešku fazu, oni koji su okrenuti granama turizma dostupnim domaćim gostima – profitiraju.

Udruga Tajna prirode od 2012. upoznaje znatiželjnike s osvježavajućom i bistrom rijekom Trebižat. Postali su prepoznatljivi po kanu izletima duž 51 kilometra ove rijeke, a od ove su sezone uveli i novu vrstu ponude, zamišljenu da turistima avanturistima priušti nezaboravan osjećaj i motivira ih na razmišljanje o važnosti čiste prirode i očuvanja vodnih bogatstava.

Avanturizam je grana na kojoj treba još jako puno raditi, iziskuje puno zaštite okoliša, očuvanje ovakvim kakav jest, možda i malo boljim nego trenutno, jer prirodu nismo samo naslijedili, nego i čuvamo za buduće naraštaje, kazao je za BHRT Stanko Zlopaša, predsjednik Udruge “Tajna prirode”.

Udruga odsad kroz program realiziran u sklopu projekta Via Dinarica nudi i višednevna iskustva, avanturu na Kravici, izlet tri rijeke i vodenu avanturu koja uključuje izlete rijekama, jezerima i završetak na moru. Uz to, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima dovode novi tip turista, one koji sjedilački način života žele nadoknaditi jednom ekološkom avanturom.

Kad pričamo o turizmu takve vrste, uvijek se treba držati onoga sto je karakteristično za taj kraj, a za Čapljinu je karakteristično da leži na četiri rijeke, a imamo i Hutovo blato. I zašto ne iskoristiti to za plasiranje novih proizvoda i usluga, kazala je Stanislava Borovac, turistička vodičkinja.

Rijeka Trebižat nalazi se na plavoj liniji Via Dinarice, zahvaljujući čemu turisti iz cijele BiH imaju priliku čuti za ovu vrstu izleta. Njihovim masovnijim dolaskom profitiraju i vlasnici smještaja, restorana, te lokalni proizvođači ekološke hrane.

 
index Instagram400x230 youtube