U Sarajevu je 1995. prvi put održan program sjećanja na žrtve Bleiburg

Koliko je Sarajevo napredovalo u posljednjih 25 godina u mržnji, netoleranciji, nepriznavanju prava drugima na pijetet za žrtve komunističkog režima na Bleiburgu i križnim putevima i

nepriznavanju prava na slobodu vjerskih obreda i molitve za žrtve, podvalama, obmanjivanju javnosti i napadima na Katoličku crkvu i Hrvate, koje se etiketira kao fašiste i ustaše, pokazuju i novinski natpisi iz 1995 godine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Te godine, naime, prvi put se u Sarajevu obilježila Bleiburške tragedija nizom manifestacija. Tako je povodom 50. godišnjice, 1995. godine u Sarajevu održan program sjećanja na žrtve Bleiburga. I nije održana samo misa nego i niz drugih svečanosti, sudeći po tadašnjim napisima u medijima.

U sarajevskom Kamernom teatru 55 održana je komemoracija, mise su služene u nekoliko sarajevskih crkvi, dok je s mosta na Drveniji u Miljacku bačen vijenac u spomen na stradale na Bleiburgu.

Danas 25 godina poslije najava mise za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali prikazuje se kao rehabilitacija NDH, ustaških zločina i ustaškog pokreta, najavljuju se prosvjedi ispred sarajevske katedrale i traže da se u sarajevskoj prvostolnici ne dozvoli molitiva za žrtve komunističkog režima. I u tome su ujedinjene bošnjačke i lijeve i desne stranke, isti narativ koriste i “intelektualci” Kruga 99 i sarajevskog P. E. N. Centra, a u kampanju obmanjivanja javnosti kako je misa za stradale na Bleiburgu rehabilitacija ustaštva uključili su se kolektivno i sarajevski glumci i redatelji spotom “Neće proći”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 
index Instagram400x230 youtube