U srpsko selo u Federaciji BiH vlasti naseljavaju 1000 migranata: "Koronavirus su iskoristili da tamo odakle su protjerali Srbe nasele muslimane iz Azije i Afrike"

Novi prihvatni centar za ilegalne migrante u BiH, uspostavljen u blizini Bihaća, moći će prihvatiti do tisuću osoba, a ima i kapacitete potrebne za izolaciju zaraženih koronavirusom, potvrdio je u ponedjeljak ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Vijeće ministara BiH prošlog je tjedna donijelo odluku kojom je ilegalnim migrantima zabranjeno svako kretanje po zemlji i uvedena obveza stalnog boravka u prihvatnim centrima.Ta je mjera uvedena kako bi se spriječilo moguće širenje koronavirusa.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa kod Bihaća koje je okruženo selima u kojima žive Srbi bude formiran migrantski centar.

Kamp je izgrađen nekoliko desetaka metara od srpske pravoslavne crkve u tom selu.

Mještani navode da je pravoslavna crkva u Lipi, na granici Bihaća i Bosanskog Petrovca, stara 200 godina, a da u tom selu “nema nijedne njive da nije u vlasništvu Srba”. Dodaju da su i susjedna sela, Teočak, Gorjevac, Krnejuša, Vrtoče, Dubovsko, također srpska i da u njima žive uglavnom stariji povratnici.

Nezavisne novine navode da je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH u više navrata osudio je smještanje migranata u Lipu te ocijenio da su u FBiH iskoristili pandemiju virusa korona da tamo odakle su protjerali Srbe nasele muslimane iz Azije i Afrike.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 20 Travanj 2020 12:37
 
index Instagram400x230 youtube