Kolega Dušan Musa o stanju na tržnici u Čapljini

Veletržnica u Tasovčićima kraj Čapljine, još je pod dojmom mjera koje su poduzete zbog pandemije koronavirusa i nedavnih kasnih mrazeva.

Za očekivati je da će ukidanjem zabrane kretanja poljoprivrednicima starijim od 65 godina u četvrtak, narednih dana za nijansu živnuti, ali sve to je premalo za razdoblje između dva uskrsa katoličkog u prošlu i pravoslavnog u ovu nedjelju. Uglavnom, traže se robe kojih nema primjerice jagode, dok druge poput zelene salate imaju fiktivnu cijenu, mala tražnja i niska cijena destimulira i samu rezidbu, pa prema izjavama poljoprivrednika, propada u plastenicima.

U današnjem barometru cijena zanimljiva novina su prvi domaći krastavci koji se cijene od 1,3 do 1,5 KM. Od proizvoda iz standardne potrošačke košare Radiopostaje Čapljina, jeftiniji su mladi krumpiri 1,6 do 2,0 KM, zatim mladi kupus 0,6 do 0,7 KM, raštika 1,8 do 2,2 KM, blitva 0,9 do 1,1 KM, špinat 1,3 s otvorenog do 1,7 KM plastenički, te uglavnom srbijanska mrkva koja se cijeni 1,2 do 1,3 KM za kilogram. U odnosu na pregled cijena prošloga petka, od domaćeg povrća skuplji su zimski kupus 0,5 KM, te karfiol 2,2 do 2,4 KM.

Stari, odnosno zimski krumpiri se cijene 0,8 do 1,0 KM, stabilna je i cijena prase od 1,1 KM debele pa do 1,6 KM tanke stabljike, zatim peršina i celera koji se nude 3 KM za kilogram. Crveni i bijeli luk isključivo su iz uvoza. Crveni luk je od 1,0 KM austrijski pa do 1,4 KM egipatski pogačar. Iz Egipta i Albanije stiže bijeli luk, a cijena je 6 KM za kilogram, dok je cikla 1,5 KM. Cijenu je zadržao i mladi luk – tzv. pera, čija je cijena od 1,8 do 2,2 KM. Salata se cijeni od 0,50 do 0,80 KM, međutim već smo kazali da je to istaknuta cijena, prodaje se i po nižoj, pa se zbog neisplativosti u većim količinama i ne dovozi na veletržnicu.

Od domaćeg voća ima samo jagoda čija je cijena između 4,5 do 6,0 KM. Ponuda jabuka je dobra, a cijena se kreće od 1,3 makedonske, pa do 2,0 austrijske, dok su također uvozne kruške oko 2,5 KM za kilogram. Od sporednih šumskih proizvoda ima samo kuka koje se cijene od 1,0 do 1,3 KM. Kad je riječ o tom diuretiku kojeg za proljetno čišćenje organizma preporučuju nutricionisti, ovo je definitivno njegova najlošija sezona, jednostavno zatvoreni restorani i granica prema Hrvatskoj, te proljeće bez turizma, su zakočili prodaju.

Prilaz veletržnici i dalje je u znaku presadnica povrća, koje se nude na šest, sedam štandova, ima ga raznih vrsta pa i onih neočekivanih kao primjerice sadnice majčine dušice i bosiljka koje se cijene po 0,5 KM komad. Istu cijenu imaju i tikvice, te presadnice jagoda. Rajčice i paprike od domaćeg sjemena, cijene se po 0,30 KM komad, dok presadnice hibridnih sorti, cherry rajčice i šljivar 0,40 KM komad. Istu cijenu 0,40 KM komad imaju i patlidžani. Različiti kupusi cijene se 0,25 KM komad, raštika je 0,20, a zelena salata, peršin i celer cijene se po 0,10 KM komad itd. Ponuda je zaista odlična, a za veće narudžbe jasno cijene su povoljnije. Riba se cijenila 6 KM somići, 9 je bila pastrva iz uzgoja 10 šaran, dok su fileti bili 15 KM. Ponuda sira standardna, cijena od 5 KM mladi, pa do 18 suhi sirevi itd.

 
index Instagram400x230 youtube