GKFBiH: "Kupuj domaće - gradi BiH"

Gospodarska komora FBiH ponovno je inicirala kampanju "Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu”, s ciljem da dodatno utječe na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda s obzirom na to da se na taj način doprinosi jačanju gospodarskih subjekata, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, a što je posebno značajno u okolnostima pandemije koronavirusa.

- Kupovnom bosanskohercegovačkih proizvoda podržimo gospodarstvo Bosne i Hercegovine, koje je, iako pod teškim uvjetima uslijed pojave koronavirusa, usmjerilo sve svoje kapacitete na opskrbu građana Bosne i Hercegovine, u vrijeme ograničenog izvoza i zatvaranja mnogih granica zemalja EU. Osim usmjeravanja proizvodnih kapaciteta bosanskohercegovačkih kompanija, od značaja je spomenuti, i izdvajanje novčanih sredstava bosanskohercegovačkih kompanija za medicinsku opremu, te preusmjeravanje proizvodnje u cilju opskrbe građana Bosne i Hercegovine -naveli su iz GKFBiH.

Podsjećaju da je hrana nastala u BiH, mnogo bolja za nas i naše zdravlje, između ostalog zato što je kraće vrijeme potrebno za transport namirnica od proizvodne hale do trpeze.

Također, domaće kompanije zapošljavaju ljude iz BiH, a kupovina domaćih proizvoda je ulaganje u budućnost. Razvojem lokalne ekonomije i sustav zdravstva i obrazovanja ostvaruje velike benefite, što je preduvjet njihove kvalitete.

- Ukoliko bi svaki građanin BiH potrošio deset KM odabravši domaće proizvode, to bi direktno značilo 10 KM puta 3.500.000 stanovnika, što je 35.000.000 KM više prihoda (mjesečno). Godišnje, to je 420.000.000 prihoda više domaćem gospodarstvu, uz nova zapošljavanja, sigurniji i puniji mirovinski fondovi, bolja zdravstvena zaštita, kvalitetnije i modernije obrazovanje.

Prilikom potrošnje 10 KM na domaće proizvode u BiH ostaje 8 KM, dok prilikom kupovine uvezenih proizvoda ostane 2 KM - dodaju iz GKFBiH te napominju da jedno radno mjesto u proizvodnji vuče pet do sedam radnih mjesta u pratećim industrijama.

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 03 Travanj 2020 11:13
 
index Instagram400x230 youtube