Aktualne informacije o stanju na graničnim prijelazima i nekim europskim državama

Istaknuto Aktualne informacije o stanju na graničnim prijelazima i nekim europskim državama

Zbog straha od širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i većine europskih zemalja.

Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BiH i regiji i redovno informira javnost o stanju na graničnim prijelazima.

U Bosnu i Hercegovinu je zabranjen ulazak strancima koje dolaze iz: NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunjske, SR Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije.

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

NAJAVA ZATVARANJA GRANICA EUROPSKE UNIJE

Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene na 30 dana. Mjera je usaglašena na video sastanku lidera EU država. Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet, te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU.

HRVATSKA: Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je da je Hrvatska zatvorila manjih 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.Granični prijelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarske, Španjolske, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

SLOVENIJA: Svi manji granični prijelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji je 6 graničnih prijelaza: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi Potok. Na svim graničnim prijelazima provode se zdravstveni pregledi.

SRBIJA: Zatvoreni su svi granični prijelazi prema BIH. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

CRNA GORA: Zatvoreni su svi granični prijelazi prema BIH. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

AUSTRIJA: Svi koji uđu u Austriju moraju ići u 14-dnevnu izolaciju. Izuzetak je moguć jedino ako napustite Austriju bez zaustavljanja.

ALBANIJA: Zatvoren je granični prijelaz sa Crnom Gorom Sukobin-Murićani. Prijelaz je zatvoren za motorna vozila, a otvoren za pješake.

MAĐARSKA: Zabranjen je ulazak svima, osim državljana Mađarske, kao i za robni promet. Ponovo su uvedene granične kontrole.

RUMUNJSKA: Zatvoreni su granični prijelazi sa Mađarskom: Battonya–Tornya (Turnu), Létavértes – Székelyhíd (Sacueni), Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta) i Nyírábrány – Érmihályfalva (Valea lui Mihai).

SLOVAČKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

ČEŠKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

POLJSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

DANSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji.

ESTONIJA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji.

FRANCUSKA:Zatvaraju se francuske granice i ograničava mobilnost njenih građana. Van svojih domova mogu samo zbog osnovnih potreba. Vojska će prevoziti bolesne u bolnice.

LITVANIJA: Zabranjen ulazak strancima u ovu baltičku državu.

NORVEŠKA: Sve zračne i pomorske luke su zatvorene za komercijalni putnički promet. Ulazak kopnom moguće je samo za stanovnike Norveške. Do daljnjeg će Norvešku moći napustiti samo vozom i automobilom.

RUSIJA: Rusija zatvara granice za sve strance koji žele ući u tu državu do 01.05..

ŠPANJOLSKA: Zatvorene granice za sve građane koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj zemlji.

TURSKA: Turske vlasti produžile su zabranu ulaska za nekoliko virusom najugroženijih zemalja.

NJEMAČKA: Ograničen izlazak iz države za sva putovanja koja nisu urgentna. Nužan teretni promet će se propuštati.

Za sve detaljnije informacije pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 (birajte opciju 4). Za pozive iz inozemstva broj je +387 33 282 100 (opcija 4).

 
index Instagram400x230 youtube