Obvezna sanitarna kontrola obavlja se na 15 graničnih prijelaza

Obvezna sanitarna kontrola obavlja se na 15 graničnih prijelaza, nakon čega se izriču rješenja o samoizolaciji, odnosno stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, rekla je za BHRT Merima Tanović, pomoćnica direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Ove mjere su, kaže Tanović, donesene zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, slijedeći naredbe i upute Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i nadležnih državnih organa.

“Problemi na granicama se svakodnevno događaju zbog ozbiljnosti situacije i velikog broja putnika. Od sinoć je na snazi naredba da pod obveznu sanitarnu kontrolu i 14-dnevnu samoizolaciju idu i državljani BiH, kao i strani državljani. Mjere se pooštravaju a time promet postaje veći na prekograničnim prijelazima”, kazala je Tanović.

Prema njenim riječima, u periodu od 11. do 16. ožujka na svim graničnim prijelazima u BiH izrečeno je oko 4000 rješenja o samoizolaciji, dok je na međunarodnim aerodromima izdato oko 2000 rješenja.

Govoreći o prijevozu roba i vozačima u međunarodnom prijevozu, Tanović kaže:

“Međunarodni prijevoz roba se ne može zaustaviti. Zbog toga su na snazi posebne naredbe Federalnog stožera za civilnu zaštitu koje se odnose na domaće i strane vozače u međunarodnom prijevozu. Za strane državljane vrijedi izolacija u vozilu, odnosno do napuštanja zemlje, a za domaće vozače, uz svu potrebnu dokumentaciju, izolacija je 14 dana, odnosno do napuštanja Bosne i Hercegovine”, kazala je Tanović u razgovoru za BHRT.

 
index Instagram400x230 youtube