Milićević: Ministarstvo financija slaže se s mišljenjem općina da je nepravedna raspodjela prihoda

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica financija Jelka Milićević danas su na sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH predstavili Nacrt strategije razvoja Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Po Novalićevim riječima, prvi put u Federaciji BiH donosi se ovakav dokument koji definira javne politike, usmjerava razvoj teritorija FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave, te, zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima, predstavlja putokaz za sveukupni društveni razvoj. Ističe da dokument predstavlja izraz harmonizacije poteza kada su u pitanju socioekonomske reforme u Federaciji BiH.

- Pristupili smo izradi Strategije razvoja za sve razine. Mi napredujemo, ali nam je potreban brži napredak u svjetlu promijenjenih okolnosti, te je daljnji fokus na odlasku mladih, socijalnoj ravnoteži i zdravstvu – izjavio je Novalić.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević podvukla je kako je ovo vrijeme kada se prave planovi i programi i da je Vlada FBiH na putu definiranja Akcijskog programa o socioekonomskim reformama.

- Na jedinice lokalne samouprave računamo da zajednički definiramo, razmotrimo i donesemo najbolja zakonska rješenja posebno fiskalna koja su održiva i koja osiguravaju financijsku stabilnost općina i županija u Federaciji BiH – kazala je Milićević.

Naglasila je da se Federalno ministarstvo financija slaže sa mišljenjem općina da je "nepravedna raspodjela prihoda" navodeći kako se nisu stvorili svi preduvjeti da se zakonsko rješenje u tom pogledu uputi u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH Ivan Vukadin izrazio je zadovoljstvo što je upriličena sjednica na kojoj se razgovaralo o jačanju kapaciteta općina i gradova kada je u pitanju zakonska regulativa i strategija razvoja.

- Važno je jačati kapacitete lokalne samouprave jer je ona osnovni temelj Bosne i Hercegovine i građani dolaze kod nas načelnika po sve informacije i mi smo prva adresa kojoj se oni obraćaju. Zato redovito dajemo svoje savjete i primjedbe pri donošenju zakonskih rješenja. Trenutno imamo neke zakone koji su lokalnoj samoupravi određene stvari stavili na teret, ali s viših razina te financije ne slijede te obveze koje su nametnute zakonskim rješenjima. Borit ćemo se da se to na neki način dovede u red - poručio je Vukadin.

Nositelj izrade Strategije je Federalni zavod za programiranje razvoja, a sudionici u ovom procesu su nadležne institucije FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave, te socijalno-ekonomski partneri. Jedinice lokalne samouprave svoje interese u procesu izrade Strategije razvoja FBiH izražavaju i zastupaju putem Saveza općina i gradova FBiH.

 
index Instagram400x230 youtube