BiH nema reagense na testiranje koronavirusa

Istaknuto BiH nema reagense na testiranje koronavirusa

Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa već za četiri tipa. Kazao je ovo ministar zdravstva u Srbiji Zlatibor Lončar, te dodao: “Mi u roku od dva sata određujemo ima li pacijent virus ili nema.”

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Radiosarajevo doznaje kako reagense na testiranje još uvijek nema, ali da se intenzivno razgovara o nabavci.

“Mi već surađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, i kada bi se dogodilo da imamo suspektni slučaj, putem referentne laboratorije za Europu, s kojom surađujemo, osigurat ćemo se na način da se hitno pošalje na testiranje. U isto vrijeme intenzivno s njima razgovaramo i dogovaramo da što prije i dobijemo testove za koronavirus”, potvrdili su za Radiosarajevo iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini priopćilo je jučer da raspolaže informacijama da su kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u Bosni i Hercegovini, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije.

“Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen niti jedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzročene novim koronavirusom. Veleposlanstvo Kine u Bosni i Hercegovini je spremno održavati komunikaciju i surađuje s vlastima u Bosni i Hercegovini u bilo kojem aspektu ovog pitanja”, priopćeno je iz Veleposlanstva Kine u Bosni i Hercegovini.

Također se ističe da su Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja visoko ocijenile poduzete mjere kineske strane. Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opće i osobne higijene (redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt s osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata s domaćim ili divljim životinjama.)

 
index Instagram400x230 youtube