Od deset nezaposlenih između sedam i osam je bez posla više od godinu dana

Nije nikakva tajna kako je pitanje velike nezaposlenosti i rada ‘nacrno’ jedan od najvećih problema u svih šest zemalja zapadnog Balkana te se svi moraju dodatno potruditi kako bi se situacija u budućnosti mijenjala na bolje.

Ovo je poručeno i na predstavljanju druge faze projekta “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP 2)”, projekta koji financira Europska unija, a implementira Međunarodna organizacija rada (ILO) i Vijeće za regionalnu suradnju (RCC). Predstavnici navedenih organizacija podsjetili da su lideri šest zemalja još 2013. potpisali Strategiju jugoistočne Europe 2020, gdje je jedna od mjera bila rješavanje pitanja nezaposlenosti.

– Spomenute 2013. nezaposlenost je bila 23 posto, a od tada je kreirano 700 tisuća novih radnih mjesta i nezaposlenost je pala na 16 posto, kazao je vođa tima ESAP-a iz RCC-a Nand Shani.

Pravni sustav

Naglasio je kako u strukturi nezaposlenih još uvijek su brojne osobe koje su dugoročno bez zaposlenja. Tako od deset nezaposlenih između sedam i osam je bez posla više od godinu dana, što znači, kaže Shani, da su im potrebne nove kompetencije kako bi mogli odgovoriti zahtjevima tržišta rada.

Govoreći na jučerašnjoj konferenciji “Zapošljavanje – Nijanse sive na zapadnom Balkanu: Regionalne perspektive o otvaranju većeg broja boljih radnih mjesta” veleposlanik Johann Sattler, voditelj Delegacije EU u BiH posebno je istaknuo potrebu unapređenja pravnog sustava u smislu povećanja broja zaposlenih i davanja istih mogućnosti za sve.

Markus Pilgrim, direktor Ureda ILO-a za središnju i istočnu Europu, identificirao je nekoliko oblasti u sivoj zoni koje bi trebalo rješavati, a to su, upravo, nezaposlenost mladih i potreba za zaustavljanje odlaska kvalificirane radne snage te osiguranje zapošljavanja žena s djecom, kojih je sve manje na tržištu rada.

Situacija u BiH

Siniša Veselinović, voditelj Odsjeka za domaće tržište rada pri Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, poručio je kako je u BiH postoji trend smanjenja broja nezaposlenih a sve zbog povećanja gospodarskih aktivnosti i pozitivnih makroekonomskih kretanja. Kao jednu od posljedica takvog stanja naveo je i povećanje odlaska radne snage iz BiH, a iznio je i podatak da je sada na evidenciji oko 403 tisuća nezaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za oko 3,5 posto. U 2019. po osnovu aktivnih mjera zapošljavanja uloženo je oko 80 milijuna maraka, prilikom čega je zaposleno oko 35 tisuća osoba, a podaci dobiveni na osnovu zapošljavanja prema sporazumima koje BiH ima s drugim državama govore o tome da je u Sloveniji u 2019. zaposleno 14.600 osoba, dok je u Njemačkoj zaposlena 681 osoba medicinskog kadra.

Svemu dodajmo kako je cilj navedenog projekta objediniti rezultate postignute u okviru prve faze i obuhvatiti dodatne teme iz oblasti zapošljavanja i socijalne politike od ključnog značaja za zapadni Balkan, a također fokusirat će se i na pitanja neprijavljenog rada u zemljama zapadnog Balkana i prelazak na prijavljen rad.

 
index Instagram400x230 youtube