Dani prava i kriminalistike: Rektor Tomić: 'Studijski programi trebaju odgovarati potrebama tržišta'

„Dani prava i kriminalistike“ svečano su započeli na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Simulacija očevida, Izvještajna zajednica u RH 1990.-ih godina kao i razvoj kaznenog prava u 20. st., samo su neke od tema koje će biti predstavljene budućim pravnicima i kriminalistima SUM-a u sklopu ove manifestacije.

Dekanica Pravnog fakulteta dr. sc. Sabrina Horović kazala je kako se „Dani prava i kriminalistike“ već tradicionalno održavaju na Sveučilištu u Mostaru u mjesecu svibnju te kako se uvijek nastoji da su ispunjeni aktualnim temama, stoga su predavači najčešće ljudi koji su najreprezentativniji iz oblasti prava i kriminalistike.

„Ove godine izlazi prva generacija diplomiranih kriminalista, a mi vjerujemo da će svi koji su uporni, vrijedni i sigurni u svoje znanje naći će prostora za zaposlenje. Studentima se trudimo pružiti maksimalno koliko možemo u datim uvjetima. Dovodimo nastavno osoblje sa svih eminentnih fakulteta, šaljemo ih na međunarodne razmjene i natjecanja gdje često bivaju nagrađeni, a sve to govori da idemo u korak s međunarodnim sveučilištima“, poručila je dekanica Horović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Zoran Tomić rekao je kako je jedan od stalnih procesa SUM-a integracija u društvenu zajednicu, što znači da treba osluškivati društvenu zajednicu i njezine potrebe te dizajnirati takve studijske programe koji će odgovarati potrebama tržišta, ali i programima za druge vrijednosti koje društvo ima.

„Program kriminalistike, a svakako i temeljnog Studija prava, govore o tome da možemo dizajnirati potrebe društva u jedan vrlo ozbiljan studijski program i ozbiljno ga izvoditi sa svojim partnerima. Vjerujem da će Dani prava i kriminalistike dati neke nove uvide i poglede, a ti pogledi su nam vrlo važni za promjene“, izjavio je rektor Tomić.

Ovogodišnji program Dana prava i kriminalistike sadrži sve oblasti koje su potrebne budućim pravnicima, ali i kriminalistima, uključujući kazneno i građansko pravo, financije, bankarsko pravo, podizanje i pokretanje optužnice, pisanje raznih akata, različite simulacije suđenja te simulaciju očevida. Organizaciju predvode studenti, odnosno Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

„Najveći problem studenata je svakako nedostatak prakse, pa kroz ovaj projekt pokušavamo našim studentima omogućiti barem neki vid praktičnog rada. Ne želimo ostati samo na sadržaju koji možemo pronaći u knjigama, cilj nam je da kroz ove dane studente pobliže upoznamo s onim što ih očekuje u budućnosti“, izjavila je predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta Antonija Boras.

Službeni program, odmah nakon svečanog otvorenja, započeo je Simulacijom očevida pod vodstvom asistenta Josip Crnjca i njegovog tima.

Preostali program uključuje predavanje dr. sc. Miroslava Tuđmana o temi: „Izvještajna zajednica u Republici Hrvatskoj 1990-ih godina“, zatim predavanje dr. sc. Davora Derečinovića o temi: „Razvoj kaznenog prava u 20. stoljeću“.

Na Danima prava i kriminalistike će govoriti i specijalist za bankarsko pravo, Marko Kovačević, menadžer Haris Jašarević (DELLOITE) te dr. sc. Ana Dujmović o temama: „Čemu služe ekonomski predmeti u obrazovanju pravnika“, te „Oporezivanje međunarodnih športaša-trendovi i zlouporabe“.

Manifestacija „Dani prava i kriminalistike“ trajat će u vremenskom razdoblju od 15. do 20. svibnja 2019. godine.

 
index Instagram400x230 youtube