Samo u BiH: Broj birača na biračkom popisu jednak broju stanovnika u državi

Broj glasača u Bosni i Hercegovini stalno raste i sada ih je upisano skoro 3.300.000, što je skoro jednako broju popisanih stanovnika BiH, zbog čega je potrebno poduzeti sve mjere radi ažuriranja biračkog spiska u sferi ispisa, izjavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić.

Petrić je istaknuo kako je radionica "Centralni birački spisak - iskustva i preporuke za unapređenje" organizirana danas u Sarajevu radi analize svih otvorenih pitanja u vezi s ovom temom te da se donesu zaključci koji bi omogućili da se birački spisak i njegova konzistentnost i kredibilnost podignu na višu razinu, osobito u sferi ispisa glasača.

- Potrebno je da se vidi što se može poduzeti u okviru postojećih zakonskih normi i što je potrebno učiniti i predložiti nadležnim tijelima, parlamentu u vezi s izmjenama ovog dijela Izbornog zakona, jer je praksa pokazala da tu ima određenih problema - rekao je Petrić.

On je naveo kako svaki birački spisak ima dvije strane - upis i ispis iz njega, dodavši da je dio koji se odnosi na upis, skoro savršen, da su upisani svi građani koji imaju pravo glasa u BiH te da tu skoro i nema problema.

- Određeni problemi pojavljuju se u proceduri ispisa. Birački spisak koji je uvođenjem pasivne registracije 2006. godine sa 2.200.000 narastao na 2.700.000 glasača, stalno raste i sada imamo skoro 3.300.000, što je skoro jednako broju popisanih stanovnika BiH. To je pitanje koje će se posebno razmatrati - rekao je Petrić.

Napomenuo je da se problemi koji se pojavljuju na biračkom spisku, koriste kao sredstva za manipulaciju.

- Birački spisak, kakav god je sada, i ako se na njemu nalaze ljudi koji su umrli, to ne utječe na kredibilnost izbora nego je samo mogućnost da neko nedobronamjeran iz izborne administracije, a prema nalogu političkih staranaka, vrši određene nezakonitosti - rekao je Petrić.

 
index Instagram400x230 youtube