Rezultati PISA istraživanja 3. prosinca, a isto je provedeno i u Gimnazije Ljubuški

Objava rezultata međunarodnoga PISA istraživanja, planirana za 3. prosinca, bit će najznačajniji događaj za obrazovanje u Bosni i Hercegovini u posljednja dva desetljeća.

Riječ je o najvećem međunarodnom istraživanju u obrazovanju koje se provodi globalno, svake tri godine, među ciljanom dobnom skupinom – petnaestogodišnjacima. Opsežan proces PISA istraživanja za 2018. godinu proveden je u gotovo osamdeset zemalja/ekonomija svijeta, a među njima se, po prvi put, našla i Bosna i Hercegovina.

– PISA nam odgovara na upit u kojoj su mjeri naši učenici, nakon završenoga obveznog obrazovanja, pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i za aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici. Osim što ovo istraživanje procjenjuje funkcionalna znanja i sposobnosti za rješavanje realnih problema, PISA mjeri i mnoštvo drugih parametara i trendova koji prikazuju široku sliku kakvoće obrazovnih sustava i politika. No, uz konkretne brojčane pokazatelje, jednako važan ishod PISA istraživanja su preporuke, na temelju kojih je moguće poboljšati ili izmijeniti, odnosno, napraviti  učinkovitijima one segmente obrazovanih sustava koji budu ocijenjeni manjkavima – komentirala je Maja Stojkić, ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO), pod čijom je mjerodavnošću i organizirano PISA istraživanje u BiH.

Upravo će predstavnici Agencije, u utorak, 3. prosinca, s početkom u 10 sati, objaviti rezultate PISA istraživanja. Ovo predstavljanje bit će održano u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, uz nazočnost predstavnika mjerodavnih ministarstva obrazovanja, predstavnika državnih institucija, međunarodnih partnera, medija i stručne javnosti. Iznimno zanimanje potvrđuje i ravnateljica Stojkić. 

– Ne čudi što i domaća javnost, ali i međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, a kojima je u središtu pozornosti unaprjeđenje obrazovanja, pozorno prate ovaj proces i željno iščekuju objavu konačnih rezultata. Objava PISA rezultata, naime, predstavlja jedinstvenu priliku za obrazovne vlasti u BiH da dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje, na temelju kojih će moći unaprijediti obrazovne politike.

Brojne razvijene države, upravo na temelju PISA rezultata, stalno usavršavaju školske sustave. Temelj svakoga uspješnog društva jest ulaganje u mlade i nepovrjedivo je pravo učenika, roditelja, prosvjetnih djelatnika i javnosti zahtijevati vrhunsko obrazovanje za našu djecu koju moramo pripraviti za svijet koji se stalno i ubrzano mijenja – poručila je Stojkić, napominjući kako očekuje da će objava rezultata međunarodnoga PISA istraživanja otvoriti konstruktivna pitanja i potaknuti nužne promjene u obrazovnomu procesu.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 26 Studeni 2019 20:14
 
index Instagram400x230 youtube