Vlada ŽZH i Sindikat zaposlenih u srednjim školama: Bez dogovora unatoč konstruktivnom sastanku

Jučer je u Širokom Brijegu, na inicijativu Vlade, održan sastanak između Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, s ciljem nastavka pregovora u svrhu postizanja dogovora i potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Nakon sastanka, medijima se obratio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, rekavši kako, unatoč konstruktivnom sastanku, dogovor na žalost još nije postignut: 

Vlada Županije Zapadnohercegovačke je u pregovorima sa Sindikatima od veljače ove godine te je imenovala Povjerenstvo za kolektivno pregovaranje koje je pregovaralo sa svim sindikatima. Na žalost, sa Sindikatom srednjih škola nismo uspjeli dogovoriti uvjete o povećanju plaće i prava koja proistječu iz Kolektivnog ugovora. Sa drugim sindikatima – osnovnih škola, Ministarstva unutarnjih poslova i državnih službenika i namještenika – smo postigli sporazum o povećanju plaće u iznosu od 7%. To smo prvog dana ponudili i Nezavisnom sindikatu uposlenih u srednjim školama, ali do sada još uvijek nismo uspjeli postići dogovor.

Ponuđeno povećanje od 7% je temeljeno na makroekonomskim pokazateljima očekivanog rasta BDP-a, očekivane inflacije tijekom 2024. godine, kao i Dokumenta okvirnog proračuna Županije Zapadnohercegovačke 2025. – 2027. godine. Shvatili smo da su plaće naših državnih službenika i namještenika i svih korisnika Proračuna Županije Zapadnohercegovačke relativno male i da moramo učiniti sve u realnim mogućnostima da se status naših zaposlenika poboljša.
Naš prvi prijedlog je bio povećanje 7% + 7% + 7%, s ciljem da u te tri godine završimo pitanje povećanja plaća, a u isto vrijeme razgovaramo o problemima u školstvu koji su ozbiljni i koje trebamo rješavati kroz pregovore s našim sindikatima.

Sindikati su naši partneri i legitimno pravo Sindikata je da traže bolje uvjete, ali s druge strane postoje neka ograničenja, prvenstveno financijska, fiskalna, koja ograničavaju moguća povećanja plaća u odnosu na moguće troškove života i svega onoga što proizlazi iz današnjih potreba.
Kao što smo već rekli, u 6. mjesecu ove godine smo imali dogovor sa Nezavisnim sindikatom uposlenih u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke. Budući da je Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj istekao, Vlada je ponudila potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. Na žalost, Sindikat je odbio prijedlog Vlade i to je prouzročilo da su sva prava iz Kolektivnog ugovora suspendirana do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Zbog toga nismo u mogućnosti isplatiti povećane plaće za djelatnike u srednjim školama, članove Sindikata, ali i za one koji nisu članovi Sindikata.

Ovom prigodom mogu samo reći da se pregovori nastavljaju i, u ime Vlade, obećati da ćemo učiniti sve što je moguće da se povećaju plaće našim zaposlenicima u srednjim školama, kao i svima drugima, sukladno realnim mogućnostima Proračuna, kazao je predsjednik Čović.

Točno je osam mjeseci da je djelatnicima u srednjim školama istekao Kolektivni ugovor. „Mi se u ovih osam mjeseci nismo pomaknuli ni jednog centimetra. Vlada cijelo vrijeme nudi isto, mi to odbijamo. Tražili smo druge mogućnosti da se vrednuje rad uposlenih u srednjim školama, do danas nismo naišli na razumijevanje. No, recimo da ćemo nastaviti pregovore u nekom drugom smjeru u smislu da nećemo ići s nekim sindikalnim aktivnostima koji nam nisu nikome dragi. Mi imamo članak u predhodnom Kolektivnom ugovoru koji određuje osnovicu naše plaće. Trebala bi biti 50 posto prosječne federalne plaće, tako da bi nam plaće trebale rasti kako raste federalna prosječna plaća. Vlada je odmah na početku izrazila stav da tako ne može, jer treba svim proračunskim korisnicima povećavati u istom postotku plaću. Tako da nam je jasno od početka da ne može ići u tom smjeru iako mi tu opciju smatramo dobrom i korisnom. Nama ovo dosada što je nuđeno nije dobro i članovi našeg sindikata su to odbijali nekoliko puta. Očekivali smo da će postotak povećanja plaće biti veći, nismo kazali koliko, ali tražili smo da bude veći. Tu ponudu nismo nikada dobili. Danas smo tražili neki drugi model: što se tiče našeg stručnog rada da se taj dio valorizira. Detalje još nismo ispregovarali s članovima sindikata, a i Vlada mora vidjeti što može“, kazala je Jasminka Petric, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH. Petric ističe da im je jasno da ne mogu dobiti onoliko koliko smatraju da bi trebali biti plaćeni, ali očekuju da to povećanje bude takvo da se konačno djelatnici u srednjim školama mogu osjetiti da posao s kojim se bave ima neku vrijednost i težinu u ovom društvu.

Također iz sindikata ističu da o generalnom štrajku ne razmišljaju, te da nisu poduzimali nikakve korake u tom smjeru, javlja Radio Posušje.

 
 
index Instagram400x230 youtube