Očekuje se isplata jednokratne pomoći od 100 do 200 KM za umirovljenike u FBiH

Umirovljenici koji primaju mirovinu do 1000 KM trebali bi u iduća dva mjeseca dobiti 200 KM, a oni s mirovinom iznad 1000 KM po 100 KM. Mirovinu je za rujan 2024. primio 452.201 korisnik, za što je bilo potrebno oko 295 milijuna KM – piše Marija Medić Bošnjak za Večernji list BiH

Više od 450.000 umirovljenika korisnika Federalnog zavoda MIO u iduća bi dva mjeseca trebalo dobiti jednokratnu novčanu pomoć. Kako je za medije izjavio ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić, visina jednokratne pomoći kretat će se od 100 do 200 KM. Tako bi, prema njegovim riječima, umirovljenici koji primaju mirovinu u visini do 1000 KM trebali dobiti 200 KM, dok bi oni s mirovinom iznad 1000 KM trebali dobiti 100 KM jednokratne pomoći. Isplati jednokratne novčane pomoći prethodi usvajanje rebalansa proračuna Federacije BiH za ovu godinu.

Visina naknada ovisi

– Prethodno je potrebno izvršiti rebalans proračuna kojim će se osigurati ove naknade. O rebalansu ovisi koliko će te naknade u konačnici iznositi, ali bi to trebao biti spomenuti iznos – kazao je Delić. Iako nije riječ o velikom iznosu, za umirovljenike ta jednokratna pomoć znači puno, mnogima od njih taj će iznos pomoći platiti zaostale račune ili kupiti određenu zalihu osnovnih životnih namirnica. Pomoć je posebno naišla na odobrenje kod umirovljenika s najnižim mirovinama u iznosu od 573,53 KM, kojih je gotovo 210.000 KM, te ni sami ne znaju kako preživjeti mjesec s tim iznosom. Kada je riječ o novom povećanju mirovina, zbog konstantnog rasta cijena i troškova života, Vlada FBiH posljednjih je nekoliko godina uvela praksu akontativnoga povećanja (usklađivanja) mirovina, kojim se za određeni postotak mirovine uvećavaju već od siječnja te se konačno usklađivanje vrši u travnju, kako je to i definirano Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Međutim, hoće li se ova praksa nastaviti i u 2025. godini, upitno je s obzirom na to da, prema analizama ekonomskih stručnjaka, ukupan postotak redovitog usklađivanja mirovina, prema dosadašnjim podacima, u idućoj godini ne bi trebao prijeći od četiri do pet posto. Budući da je riječ o malom ukupnom postotku, postavlja se pitanje koliko je smisleno vršiti akontativno povećanje. Ipak, konačnu odluku o tome donijet će Vlada Federacije BiH. Kao što je već poznato, u skladu sa Zakonom o MIO, svakoga 15. travnja vrši se redovito usklađivanje mirovina, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Tako uvećane mirovine isplaćuju se retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. U godini kada se vrši akontativno usklađivanje mirovina početkom godine, nakon onog konačnog u travnju, razlika za prva četiri mjeseca umirovljenicima bude isplaćena u svibnju. Inače, prvo redovito usklađivanje mirovina izvršeno je u travnju 2018. godine, kada je i stupio na snagu Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Povećanje mirovina

Tada je u FBiH na isplati bilo 410.525 umirovljenika. Najniže mirovine iznosile su 326 KM, zajamčene 434,90 KM, a najviše 2174 KM. Redovitim usklađivanjem sve mirovine tada su uvećane za 3,5 posto, dok su najniže izvanrednim povećanjem uvećane za dodatnih 3,1 posto. Ukupno potrebna sredstva za isplatu uvećanih mirovina za svibanj 2018. godine, s uračunatim troškovima, iznosila su oko 172 milijuna KM. Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, mirovinu za rujan 2024. godine primio je 452.201 korisnik, za što su bila potrebna ukupna sredstva u visini od oko 295 milijuna KM. Najniža mirovina za rujan iznosila je 573,53 KM, zajamčena 684,48 KM, a najviša 2867,65 KM. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za rujan bilo 367.711, iznosi 723,81 KM.

 
index Instagram400x230 youtube