Nova pravila za strance koji ulaze u BiH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je Odluku o početku primjene obaveze davanja biometrijskih podataka pri ulasku stranaca u BiH počev od 1. listopada ove godine.

Stranac je obavezan dati biometrijske podatke prilikom podnošenja zahtjeva za vizu, podnošenja zahtjeva za boravak i utvrđivanja identiteta ili izricanja mjere protjerivanja ili stavljanja pod nadzor ili u postupku izdavanja potvrde o ostanku. Stranac koji podnosi zahtjev za vizu dužan je DKP-u BiH odnosno Graničnoj policiji dati potpis, te biometrijske podatke koji sadrže fotografiju i otiske 10 prstiju.

Otisci prstiju se ne uzimaju od djece mlađe od 12 godina, čelnika države i vlade i članova nacionalne vlade u pratnji bračnog druga, članova njihovih službenih izaslanstava ako su ih Bosna i Hercegovina ili međunarodne organizacije pozvale u službenu svrhu, ili vladara ili drugih visokih članova kraljevske obitelji, ako su ih BiH ili međunarodne organizacije pozvale u službenu svrhu.

Stranac koji podnosi zahtjev za boravak dužan je DKP-u BiH odnosno organizacijskoj jedinici Službe dati potpis, te biometrijske podatke koji sadrže fotografiju i otiske dva prsta.

Otisci prstiju se ne uzimaju od djece mlađe od šest godina, a potpis od djece mlađe od 12 godina. Biometrijski podaci pohranjuju se u Centralnu bazu podataka o strancima.

Odlukom o početku primjene obaveze davanja biometrijskih podataka određuje se da od 1.10.2024. počinje se primjenjivati obaveza davanja biometrijskih podataka. U skladu s ovom odlukom, biometrijski podaci stranaca uzimaju se prilikom: podnošenja zahtjeva za vizu, podnošenja zahtjeva za boravak i utvrđivanja identiteta ili izricanja mjere protjerivanja ili stavljanja pod nadzor ili u postupku izdavanja potvrde o ostanku, potvrdili su za Faktor iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Za realizaciju odluke zadužuju se Ministarstvo sigurnosti BiH (Sektor za imigraciju u pogledu administrativno – pravne podrške u implementaciji odluke i Sektor za informatiku i telekomunikacijske sisteme u pogledu tehničke podrške i zaštite podataka), te institucije nadležne za uzimanje biometrijskih podataka stranaca Ministarstvo vanjskih poslova, Služba za poslove sa strancima i Granična policija.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 18 Rujan 2024 09:07
 
index Instagram400x230 youtube