Većina građana želi članstvo u EU

Članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji podržava 71,2 posto anketiranih građana, objavila je Direkcija za europske integracije BiH na temelju rezultata istraživanja provedenog u lipnju ove godine. Prema anketi, većina ispitanika vjeruje da će BiH postati članica EU u sljedećih deset godina.

U slučaju raspisivanja referenduma za ulazak BiH u EU, 71,2 posto građana glasalo bi za članstvo. Najveća potpora dolazi iz Federacije BiH s 83,8 posto, zatim iz Brčko Distrikta s 75,1 posto, dok je u Republici Srpskoj potpora niža i iznosi 48,3 posto.

Tri glavna razloga zbog kojih građani podržavaju članstvo su sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala, jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti te poštivanje zakona i propisa. S druge strane, građani koji se protive članstvu kao razloge navode veće troškove života i poreze, preveliku centralizaciju, iseljavanje stanovništva, gubitak raznolikosti kultura i povećanje birokracije.

Trend rasta mišljenja da europski put BiH nema alternativu također je nastavljen, s 53,9 posto građana koji podržavaju tu ideju. Anketa je također pokazala da građani prepoznaju reforme kao nužne za unapređenje svakodnevnog života, a kao najpotrebniju izdvajaju borbu protiv korupcije.

Unatoč izazovima, 39,6 posto građana vjeruje da će BiH postati članica EU unutar deset godina, a optimizam u velikoj mjeri ovisi o domaćim političarima i njihovoj spremnosti na provođenje potrebnih reformi.

 
index Instagram400x230 youtube