Hercegovci imaju brojne alternative moru – za neke možda i niste znali

Dok mnogi odlaze na obalu tijekom ljetnih mjeseci, Hercegovina nudi brojne osvježavajuće alternative za kupanje, koje su jednako privlačne i očaravajuće.

Odlazak na more ove godine nije baš najjeftinija opcija, ali, nije kao da pored silnog krša i kamena nismo bogati rijekama, jezerima, vodopadima…

Visoke cijene na moru, između ostaloga, “natjerat” će brojne u potragu za nešto povoljnijim lokacijama idealnim za osvježenje. Pored toga, iduće destinacije više odgovaraju i onima koji žele izbjeći velike gužve, te odmoriti glavu u mirnom okruženju. Pa, onda krenimo redom.

Ljubuški nije samo Kravica i Koćuša

Ovaj hercegovački gradić se definitivno ističe po svojim vodenim tokovima. Osim dobro poznatih vodopada Koćuše i Kravice na rijeci Trebižat, Ljubušaci na raspolaganju imaju zasigurno najveći broj kupališta u okolici, a iz godine u godinu, radi se na njihovom infrastrukturnom uređenju, kako bi ugođaj lokalcima, ali i turistima bio što ljepši. Čeveljuša, Božjak, Baščine, Tegaševac… samo su neki od njih.

Mostar nudi prelijepe kulise

Poznato gradsko izletište Bunica, Mostarcima ovoga ljeta nije na raspolaganju, budući da se radi na njegovoj revitalizaciji.

Ipak, tu su Drežnica i Mostarsko jezero. Drežnica je mjesto nazvano po rijeci Drežanki koja je duga 21 km, a koja se nalazi na magistralnoj cesti od Jablanice do Mostara. Idealno je za rashladiti se u bistroj i čistoj vodi u živopisnom okruženju.

Petnaestak minuta vožnje autom udaljeno od grada nalazi se Mostarsko jezero – savršeno za šetnju i odmor već ovog vikenda, a ne tako daleko, na putu prema selu Raštani nalazi se doista fotogenično mjesto s bajkovitim molom.

Nemojmo zaboraviti i na rijeku Jasenicu na čijem se izvoru nalazi bajkoviti Bezdan. Ime je kao što se da naslutiti dobio po tome što dubina ovog ponora nikada nije izmjerena, a za njega su vezane i brojne legende.

Jablanica i njena jezera

Jablanica je dom Jablaničkog jezera, čije plave vode okružuju planinske vrhove. Jezero nije samo oaza za kupanje, već i centar aktivnosti poput vožnje čamcem i ribolova. U ovom prirodnom okruženju, svaki trenutak je prilika za uživanje u tišini i ljepoti hercegovačkih pejzaža.

Naime, Jablaničko jezero i njegove plaže našli su se na popisu 100 najboljih plaža koji je objavio portal Beachatlas. U obzir su uzeti kriteriji poput vrijednosti za lokalnu zajednicu, ponudi načina života i kulturnog značaja. Uz Jablaničko, posebno se ističe i Grabovičko jezero koje pruža jedan od najljepših pogleda na planine Čvrsnicu i Prenj.

Konjic je idealno mjesto za aktivne

Boračko jezero je idealno mjesto za kupanje, ali i za piknike i aktivnosti na otvorenom, uz mogućnost istraživanja okolnih šetnica i planinskih staza.

Neretva kroz Konjic pruža dodatne aktivnosti za kupanje i avanturu poput raftinga. Njezina hladna voda poziva na osvježenje u toplim ljetnim danima, dok su obale rijeke savršene za opuštanje i uživanje u prirodnim ljepotama.

Prozor-Rama pruža savršenu oazu mira

Okruženo planinama i zelenilom, Ramsko jezero je omiljeno odredište za obitelji i ljubitelje prirode koji traže mir i tišinu.

Rijeka Rama, koja izvire u selu Varvara i desna je pritoka rijeke Neretve, nudi brojne mogućnosti za osvježenje. Umjetno jezero koje privlači svojom čistoćom i ljepotom, nije samo idealno za izletnike, nego i za kupanje u vrućim ljetnim danima.

Kao najbolja mjesta za kupanje izdvajaju se Ploča, Podbor, Šćit te Jaklići.

Trebinje obiluje vodnim bogatstvima

Trebinje, smješteno u istočnoj Hercegovini, obiluje brojnim prirodnim ljepotama koje uključuju rijeku Trebišnjicu.

Ova rijeka, poznata po svojoj zelenoj, kristalno čistoj vodi, nudi nekoliko plaža i mjesta za kupanje, a posjetitelji mogu uživati u miru i tišini koju pruža ovaj pitoreskni grad. U samom središtu nalaze se bazen Bregovi, omiljeno kupalište Trebinjaca s atraktivnim sadržajem, a osim njega tu je i kupalište Jazina na Sušici, koja je pritoka Trebišnjice.

Čapljina se ima s čime pohvaliti

Grad na čak četiri rijeke – Trebižat, Neretva, Krupa i Bregava svojim stanovnicima pruža brojne plaže koje postaju sve popularnije i među turistima.

Čapljinci mogu birati između raznovrsnih plaža, ali i gastronomske ponude koja se svake godine povećava, zadovoljavajući potrebe, ali i džepove građana kojima je more postalo preskupo.

Prekrasni Stolac i njegova blaga

Stolac, grad bogate povijesti i kulture, također nudi nekoliko predivnih lokacija za opuštanje. Rijeka Bregava je srce Stoca, a njene čiste i hladne vode pružaju savršeno osvježenje tijekom ljetnih mjeseci. Uzduž Bregave nalaze se brojni mali slapovi i brzaci koji su idealni za kupanje i uživanje.

U kanjonu rijeke Radimlje, pritoke Bregave, nalazi se očaravajući vodopad Istup visok preko 200 m u čijem su podnožju kreirani prirodni bazeni. Malena napomena: zna presušiti pa je se stoga s lokalcima dobro posavjetovati prije samog polaska. Posebno je primamljiv avanturistima jer se osim plivanja može i skakati.

Široki Brijeg i hladna Lištica

Mostarsko blato, kraško je polje na području Širokog Brijega i Mostara, ali i tradicionalno okupljalište mještana okolnih sela. Široki Brijeg sa svojom hladnom rijekom Lišticom koja ponire u mjestu Polog bogat je vodnim resursima, a Širokobriježani se tijekom nesnosnih vrućina rashlađuju u njenim kutcima.

U Borku, koje je vezano za legendu o kraljici Teuti, većinom lokalci će potražiti osvježenje na obalama bistre spomenute Lištice, a za potpun doživljaj, ali i one koji se žele osamiti, potrebno je da se malo “zavučete” do njegovih skrivenih mjesta.

Posušje i njegovi biseri

Tribistovo jezero, dragulj Hercegovine, privlači posjetitelje svojom jedinstvenom kombinacijom prirodne ljepote i mira. Kristalno čista voda poziva na osvježenje, dok okoliš jezera pruža idealnu kulisu za opuštanje. Nalazi se između Posušja i Rakitna.

Malo je manje poznat Ružički potok, lociran u slikovitom prirodnom okruženju, nudi istinsku oazu mira uz žubor hladne vode koja teče kroz netaknutu prirodu. Ovo je mjesto gdje se posjetitelji mogu opustiti, uživati u prirodnim ljepotama i uroniti u miran ambijent koji pruža potok. Ružički potok ulijeva se u Tribistovo jezero.

Rijeka Žukovica sa svojim istoimenim vodopadom nudi osvježenje i mirno okruženje za kupanje, a ujedno predstavlja skriveni kutak za ljubitelje prirode. Ova rijeka je idealna za one koji traže osamu i žele se opustiti daleko od gradske vreve.

I Grude imaju svoje adute

Gruđani se relaksiraju u rijeci Tihaljini, ponornici koja izvire u prekrasnim Peć-Mlinima, a svojim tokom mijenja više od devet imena (Culuša – Ričina – Brina – Suvaja – Matica – Vrljika – Tihaljina – Mlade – Trebižat).

Možemo izdvojiti i jezero Krenica u Imotsko-bekijskom polju u selu Drinovci. Ono što je zanimljivo u vezi ovog jezera je da mu dubinu još nitko nije uspio izmjeriti, pa će se ipak oni malo hrabriji odlučiti za kupanje u njemu.

Hercegovina je zaista bogata prirodnim ljepotama i nudi brojne alternative za kupanje koje mogu konkurirati moru. Od rijeka i jezera do slapova, svaki grad ima svoje posebnosti koje vrijedi istražiti, a vjerujemo kako smo vam upravo dali i ideju da posjetite barem neka od njih.

Ono na što je svakako važno skrenuti pozornost je da sva oba bogatstva koja imamo u svojoj blizini trebamo zaštititi. Sva vodna bogatstva Hercegovine neprocjenjivi su resursi koji ne samo da pružaju osvježenje i rekreaciju, već i čine našu regiju jedinstvenom i prepoznatljivom. Čuvajmo prirodu, čuvajmo Hercegovinu.

 
index Instagram400x230 youtube